door Adine de Planque

Het afgelopen Studiekeuzejaar had ik maar liefst vier klanten die iets met muziek wilden gaan doen. Nou is dat op zich niet zo gek want muziek speelt een grote rol in het leven van veel jongeren maar het merkwaardige was dat bijna al deze jongens ( ja, alle vier jongens) geenmuziekonderwijs hadden gevolgd . Ik vroeg me natuurlijk af waar deze “trend” vandaan kwam; zou het zo kunnen zijn dat wij als ouders, leraren en studiekeuzebegeleiders sterk de nadruk leggen op het feit dat je vooral moet gaan doen wat je leuk vindt? Als je net eindexamen hebt gedaan of er nog middenin zit heb je misschien wel even helemaal genoeg van alles wat met studieboeken te maken heeft!?

Omdat we niet adviserend werken maar de jongere structuur bieden in hun zoektocht, neem ik deze wensen altijd heel serieus . Onder het motto ‘meten is weten’ laat ik ze dan ook alles over de beschikbare muziekopleidingen uitzoeken. Vaak blijkt dan, dat een conservatorium of een rockacademie te hoog gegrepen is. Wat overblijft zijn bijvoorbeeld de management opleidingen in de muziek (Music & Entertainment Management) of communicatie gericht op de muziekindustrie (CO-Iemes). Als dit te economisch of te commercieel is blijven de opleidingen van de HKU over.

De site van de HKU is redelijk informatief maar toch blijft de onervaren studiekiezer vaak met veel vragen zitten wat betreft de werkelijke inhoud van de studie. Bovendien is het lastig om een keuze te maken tussen de negen studierichtingen te weten: 
Audio Design , Composition and Music Production , Composition and Music Technology, Composition Electronic Music , Composition and Sound Design for Adaptive Systems , Composition for the Media , Music Production and Performance , Music Technology and Performance , Sound Design.

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken is er een toelatingsexamen dat slechts een keer per jaar plaats vindt.

Gelukkig is er ook een basisjaar voor diegenen die niet weten wat ze nu precies willen gaan doen. De HKU omschrijft het zo:

Overweeg je een bacheloropleiding op het grensvlak van muziek en technologie? Dan is het verstandig om de basisopleiding Music and Technology te volgen. Het maakt je bewuster van het vak waar je voor gaat kiezen. Het doel van de basisopleiding is dan ook om kandidaten voor te bereiden op het toelatingsexamen voor de propedeuse van de bacheloropleiding Music and Technology aan de Faculteit Kunst, Media & Technologie.

Twijfel je of je je moet aanmelden voor de basisopleiding of voor één van de bacheloropleidingen, meld je dan aan voor de bacheloropleiding. Er wordt bij het toelatingsexamen altijd gekeken naar geschiktheid voor één van beide opties (toelatingsprocedure en -examen zijn identiek). Mocht je in je voorlaatste jaar van de middelbare school zitten meld je dan aan voor de basisopleiding.



Het volgen van deze cursus vergroot aanzienlijk je kans maar is geen garantie voor toelating tot de bacheloropleiding. Voor een plek in het propedeusejaar moet je namelijk ook voor het toelatingsexamen (begin maart) slagen. De mensen die de basisopleiding hebben gevolgd zijn het eerst aan de beurt in de reeks van toelatingsexamenrondes, daarna volgen de rondes voor de mensen die deze cursus niet hebben gevolgd.

Voor de basisopleiding heb je nog geen diploma nodig. Voor toelating tot de bacheloropleiding heb je wel een diploma nodig (havo, vwo of mbo4). Aangezien de basisopleiding redelijk intensief is (2 lesavonden en ca.10 tot 16 uur huiswerk per week) is het moeilijk om dit te combineren met een reguliere school of opleiding. In het beste geval heb je dus al een opleiding afgesloten.



Een omschrijving van de geschikte kanidaat vond ik ook op de site:

Je bent muzikaal, je overweegt een studie waarin muziek en muzikale middelen geïntegreerd worden. Je hebt gevoel voor klank en geluid. In je werk wil je samenwerken met anderen. Je bent communicatief en slagvaardig. Je talenten, kennis en persoonlijke eigenschappen zijn dusdanig, dat de basisopleiding voldoende is om het niveau te bereiken dat je nodig hebt voor het toelatingsexamen voor een van de bacheloropleidingen.

Klinkt leuk, maar… wat is slagvaardig? En wat is het niveau dat je moet hebben om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding?

Het is dus belangrijk zelf te gaan kijken of een van deze opleidingen iets voor jou zouden kunnen zijn . De enige mogelijkheid om dat te doen is op de open dag. De eerstvolgende open dag is:

Op 24 november 2012 tussen 10.00 en 16.00 uur op de Oude Amersfoortseweg 131, Hilversum.

Het is aan te raden om van te voren een vragenlijst op te stellen zodat je zoveel mogelijk informatie kunt krijgen over zaken die jij belangrijk vindt. Omdat dit je enige kans is om vragen te stellen moet je zorgen dat je goed voorbereid bent.

Natuurlijk kun je al deze informatie en nog veel meer nalezen op de site van deHKU – Kunst, Media & Technologie, daar staat ook informatie over wat je kunt verwachten op de selectiedagen.

Van de vier heb ik nog maar een klant overgehouden die er alles aan gaat doen om aangenomen te worden , de rest heeft gekozen voor een andere opleiding. Met als grote hobby daarnaast ….. muziek.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken