Ben je van plan om je nog vóór 1 mei 2020 in te schrijven voor een nieuwe studie? Of wil je in 2021 gaan studeren?  Dan zijn de komende twee maanden dé perfecte gelegenheid om open dagen te bezoeken om je zoektocht te verfijnen. Verschillende hogescholen en universiteiten openen hun deuren om jou wegwijs te maken in het grote aanbod van studies.

Regelmatig merk ik dat scholieren/studenten zich minimaal of soms helemaal niet voorbereiden op zo’n open dag. Zonde, want juist hier kun je extra informatie ophalen die je nodig hebt om tot een passende keuze te komen. Sommigen bezoeken slechts één open dag, anderen gaan meerdere keren naar dezelfde open dag. Belangrijk dat je je afvraagt wat hier het doel van is. Wat is de meerwaarde? Heb je nog specifieke vragen of bevestiging nodig? Het gaat er om dat je zelf kunt benoemen wat je wil weten aan het einde van een open dag.

Eerste belangrijke vraag is dus: wat is je doel? Wat wil je ophalen aan informatie? Wat wil je eruit halen? Misschien wil je je oriënteren op een studie. Of wil je juist sfeer proeven. Het kan ook zijn dat je een soortgelijke studie wil vergelijken met een studie in een andere stad. Iedereen komt met zijn eigen voorkennis en bedoeling. Als je dit voor jezelf weet, ben je al doelgericht bezig met de voorbereiding.

Goed om te beseffen dat hogescholen en universiteiten hun opleiding/school zo mooi mogelijk neer willen zetten. Het is aan jou om kritische vragen te stellen en hier doorheen te prikken.

Vraag gerust aan studenten wat ze minder leuk vinden aan de opleiding of hoeveel studenten uitvallen in het eerste jaar en de reden hiervan.

Verder kun je inhoudelijke vragen stellen: welke vakken worden er gegeven, wat zijn struikelvakken (en hoe word je hierin begeleid), wat is de verhouding tussen hoor-/werkcolleges en zelfstudie? Bedenk wat voor jou van belang is bij een studie; de sfeer, veel zelfstudie of juist praktijklessen.

Maak na afloop van de open dag een klein verslag waarin je je algemene indruk beschrijft, de sfeer en jouw beeld van de opleiding. Maar ook wat je nog wil uitzoeken. Hiermee kun je meerdere studies/open dagen naast elkaar leggen. De volgende stap is een dagje meelopen of proefstuderen. Dat kan helpen om te bevestigen wat je al wist of misschien kom je juist weer nieuwe dingen te weten over de opleiding. Hierdoor geef je je zoektocht op jouw manier vorm en kom je steeds dichterbij een studiekeuze die op dit moment het best bij je past.

Mogelijk kom je na deze zoektocht en het bezoeken van open dagen tot de conclusie dat je eerst nog voor een tussenjaar (gap year) gaat. Of wie weet, heb je dit al lang besloten, maar twijfel je nog hoe je dit aanpakt. Dan is de landelijke TussenjaarBeurs op donderdag 26 maart in Houten misschien iets voor jou. Je vindt er informatie over dé invulling van jouw tussenjaar. Zo worden er voorlichtingen en workshops gegeven over o.a. vrijwilligerswerk, high school en diverse taalreizen.

Een aantal coaches van StudiekeuzeOpMaat is bij deze beurs aanwezig en ook onze collega Heleen Pelle staat met Bureau Buitenland klaar om kennis te maken en jouw vragen te beantwoorden.

Mocht je meer informatie zoeken over een mooie invulling van jouw tussenjaar, laat dan je gezicht zien bij deze beurs. Wij komen graag met jou in contact!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken