door Adine de Planque

Voor veel ouders en aankomende studenten breken spannende tijden aan als de eerste stappen in het studentenleven worden gezet. Vooral als je oudste kind gaat beginnen aan een studie moet er heel wat worden (bij)geleerd over alles wat met studeren te maken heeft.

Wat opvalt is dat sommige ouders en scholieren slecht voorbereid en/of geïnformeerd zijn. Raar is dat niet. Voor ons, studiekeuzecoaches, is het soms al niet te volgen, terwijl wij er de hele dag met onze neus bovenop zitten.

Sinds een aantal jaren is bij bijna alle Nederlandse hogescholen en universiteiten het bindend studie advies ingevoerd.

Wat is een bindend studie advies? Als je op de site van de Rijksoverheid kijkt kom je de volgende omschrijving tegen:

Een bindend studieadvies (BSA) is een beslissing van het bestuur van de onderwijsinstelling over de voortgang van uw studie. U krijgt dit advies aan het einde van uw eerste studiejaar. Als u niet genoeg studiepunten hebt behaald en voor u geen bijzondere omstandigheden gelden, krijgt u een negatief bindend studieadvies. U moet dan stoppen met uw studie.

Een studiejaar (1680 studie-uren) komt overeen met 60 ECTS-credits (ECTS staat voor European Credit Transfer System). Eén credit (of studiepunt)staat dus voor 28 studie-uren. Een (universitaire) bacheloropleiding bestaat uit 3 studiejaren, dus 180 credits volgens het ECTS-systeem.

Heel belangrijk dus, om van te voren te weten hoeveel studiepunten je van die 60 moet halen. Meestal moet je rond de 45 punten halen in het eerste jaar om door te kunnen studeren. De Erasmus Universiteit Rotterdam begon vorig jaar met het invoeren van een BSA van 60 punten . Best een lastige opdracht als kersverse student. Of andere universiteiten en hogescholen het voorbeeld van Rotterdam zullen volgen is niet helemaal duidelijk. Wat wel zeker is, is dat onderwijsinstellingen het aankomende studiejaar mogen experimenteren met een BSA in het tweede studiejaar. Het begint bijna onmogelijk te worden om studievertraging op te lopen op deze manier.

Helaas bestaat er geen handig overzicht om te vergelijken tussen de verschillende instellingen. Je zult dus heel goed moeten kijken op de diverse websites van de opleidingen want daar kun je de meest actuele informatie vinden.

Om een bindend studieadvies uit te kunnen brengen, moet de onderwijsinstelling met een aantal zaken rekening houden, waarvan de belangrijkste zijn dat er voldoende studiebegeleiding moet worden geboden en dat je tijdig gewaarschuwd moet worden als een negatief BSA dreigt.

In speciale gevallen, bij ziekte of dyslexie bijvoorbeeld, kun je natuurlijk extra tijd krijgen om je punten te halen. Zorg dan wel je dat je je tijdig meldt bij je studieadviseur om dit te regelen!

Verder ben je afhankelijk van de hogeschool of universiteit waar je studeert en of er echt geprobeerd wordt je binnen boord te houden. Het mooiste zou zijn als je tijdens een studiedip of tegenslag iemand treft, die je zodanig weet te motiveren dat je er weer helemaal voor gaat en je alsnog de benodigde punten binnenhaalt.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken