door Emilie Egberts

Het school-/studiejaar is net weer begonnen dus het duurt nog even voordat de eerste toets/tentamenronde eraan komt. Toch kan het geen kwaad om alvast een begin te maken met studeren!

Regelmatig krijg ik vragen rondom effectief studeren, plannen en motivatie. Gebrek hieraan kan leiden tot uitstelgedrag! Uitstelgedrag komt niet alleen bij leren en studeren voor; we hebben allemaal taken die we liever niet doen, die we maar voor ons uit blijven schuiven tot we gestresst moeten constateren dat we te laat zijn begonnen. Ze zijn als een blok aan ons been en ergens zeurt er altijd een stemmetje dat de betreffende taak nog gedaan moet worden.

Uitstellen van taken is blijkbaar ‘mens eigen’ – hoewel we allemaal de nadelen ervan ondervinden, doen we het toch. Hoe komt dat toch?

Een veel voorkomende reden van uitstelgedrag is het niet interessant vinden van een taak. Met andere woorden: het onderwerp of de uitkomst heeft niet genoeg waarde dus motiveert niet. Er zijn genoeg leukere dingen te doen…
Tip 1: Zorg dat je een taak of de uitkomst ervan aantrekkelijk en leuk maakt, zodat je gemotiveerd bent om eraan te beginnen. Bedenk dat je in het eerste jaar van je studie vaak kennismaakt met de verschillende facetten van de studie. Je zult niet alle vakken even interessant vinden en je op momenten afvragen: waarom ben ik hieraan begonnen? Bedenk dan dat het halen van een minder interessant vak er voor zorgt dat je sneller aan de echt interessante vakken kan beginnen!

Ook stellen we vaak uit omdat we er geen vertrouwen in hebben dat het ons lukt om een doel te halen. Het zelfvertrouwen en de positieve verwachting ontbreekt.

Tip 2: werk aan je zelfvertrouwen en wees optimistisch! Onderzoek eventueel belemmerende gedachten die een positieve verwachting en zelfvertrouwen in de weg staan.

Tot slot is tijd een cruciaal begrip bij uitstelgedrag: wanneer een deadline wordt vastgesteld, lijkt het alsof we nog zeeën van tijd hebben. Het doel is abstract en de urgentie ver te zoeken. Echter, voordat je het weet worden maanden weken, weken dagen en moeten we terugvallen op een plan B.

Tip 3: verdeel het toekomstdoel, en de bijbehorende leerstof, in kleine stappen en werk deze subdoelen concreet uit zodat ze tot de verbeelding spreken. Begin daarmee aan het begin van een blok, periode of trimester, zodat je weet wanneer je iets moet gaan doen.

Overige tips:

  • Maak een realistische planning en vraag eventueel of iemand je ondersteunt hierbij.
  • Knip deadlines en studievakken op in subdoelen en kleine stappen.
  • Deel je doelen met een vriend(in) of familielid en spreek af dat hij/zij je mag aanspreken op de voortgang.
  • Wanneer je een voor jouw realistisch doel hebt behaald, beloon jezelf!
  • Probeer iedere keer iets eerder aan een doel dat je vaak uitstelt te beginnen dan de vorige keer. Ook een kleine overwinning mag beloond worden!
  • Stel jezelf een haalbaar doel en profiteer van het succes en het gewonnen vertrouwen door het behalen ervan. Dit helpt ook bij het behalen van moeilijker doelen.
  • Wees optimistisch met betrekking tot het voltooien van een taak, maar niet té; een te groot optimisme kan weer zorgen voor minder motivatie – makkelijke taken zijn immers niet interessant?!
  • Zorg voor zo min mogelijk afleiding!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken