door Deirdre van Schaardenburg

Zit je in 6 VWO en ben je nog aan het uitzoeken wat je volgend jaar wilt gaan studeren ? Vraag je dan ook eens af wat beter bij je past: Universiteit of HBO.

Ieder jaar komt het weer voor dat ik jongeren spreek die al na een paar maanden stoppen met hun universitaire studie omdat ze dan merken dat dit helemaal niet bij ze past. Ze vinden de stof vaak veel te theoretisch en abstract, en merken dat ze veel beter kunnen leren als er een duidelijkere relatie is tussen de theorie en de praktijk . Vaak maken deze jongeren de overstap naar het HBO.

Hun aangetaste zelfbeeld, ontwikkeld tijdens die paar maanden op de universiteit, blijkt vaak in een mum van tijd hersteld wanneer ze merken dat ze zich op het HBO als een vis in het water voelen, en succesvol studeren. In een tijd waarin wisseling van studie kostbaar is , is het goed over bovenstaande vraag na te denken voor je je studiekeuze maakt.

In een universitaire opleiding leer je op de eerste plaats wetenschappelijk denken en ben je minder gefocust op een specifiek beroep. Op de universiteit leren studenten verschillende theorieën kritisch te bekijken, vragen te stellen, in grotere verbanden te denken, je snel veel stof eigen te maken en zelf nieuwe kennis te vergaren. In het universitaire onderwijs ga je niet zozeer uit van een probleem, maar vraag je je eerst af hoe het probleem ontstaan is. Je vergelijkt meerdere theorieën met elkaar en analyseert het probleem om daarna eventueel tot een oplossing te komen.

Een hbo-opleiding leidt studenten op voor een beroep en richt zich vooral op de toepassing van bestaande kennis. Op het hbo ga je vaak uit van een probleem waarbij een oplossing moet worden gezocht. Je werkt dan ook veel in projectgroepen waarin je samen in de theorie op zoek gaat naar die oplossing, om vervolgens de kennis die je hebt opgedaan meteen toe te passen in de praktijk.

Er zijn verschillende sites die goed uitleggen wat de verschillen tussen HBO en WO zijn.

Wil je je tijdens het HBO alsnog meer verbreden, verdiepen of versnellen , dan zijn daartoe verschillende mogelijkheden. Bekijk of een minor, een excellentieprogramma, een studie in het buitenland of een versneld programma wordt aan geboden.

Door de overheid gestimuleerd, ontwikkelen steeds meer HBO’s 3 jarige trajecten special voor VWO-ers . ( zie onze blog van 7/3/13) Zoals o.a. Bedrijfseconomie en International Business and Management Studies (beiden aan de HVA), International Communication Management (Haagse Hoge School). Kijk voor informatie op de sites van alle HBO’s en vraag naar de mogelijkheden voor verkorte trajcten voor VWO-ers. Mocht je na je HBO-opleiding toch nog meer verdieping zoeken en een universitaire Master willen doen, dan is dat meestal mogelijk. In veel gevallen zal je eerst een pre-master/schakeljaar moeten doen .

De omgeving zal je keuze voor het HBO misschien niet altijd meteen respecteren en begrijpen. De vraag: “Ga je naar het HBO… ? Jij hebt toch VWO gedaan! “, zal je vaak gesteld worden. Het lijkt dat je je moet verdedigen met die keuze, maar dat hoeft niet. Probeer de ander goed uit te leggen wat de verschillen zijn, en wat de reden van jouw keuze is. Je kan beter een goede en gemotiveerde HBO student zijn, dan een zwakke WO student.

Doe wat goed is voor jou, en kies de onderwijsvorm die bij je past!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken