door Susanne Stultiens

Vandaag zag ik een poll op de site www.tkmst.nl. De vraag was “Ben je al bezig met je studiekeuze?”. 64% van de respondenten antwoordde bevestigend, maar 36% gaf aan niet of een beetje bezig te zijn met het kiezen van een studie. Het lijkt dus zo te zijn dat 1 op de 3 scholieren op dit moment nog serieus moet beginnen met de oriëntatie op vervolgonderwijs. En dat is behoorlijk veel.

Het schooljaar is net begonnen, het eindexamen lijkt nog ver weg. Het leven na dat eindexamen lijkt nog veel verder weg! Aan het begin van je eindexamenjaar lijk je nog tijd genoeg te hebben om tot een definitieve keuze te komen. Toch hebben we vorig jaar gemerkt dat 1 mei, de datum waarop je uiterlijk ingeschreven moet staan voor een Hbo of universitaire studie, voor velen toch nog onverwacht snel akelig dichtbij was gekomen en dat de keuzestress daardoor opeens groot was.

Het voor je uit schuiven van je studiekeuze kan soms vervelende consequenties hebben. Sommige opleidingen hebben een afwijkende selectieprocedure. Voor de opleiding Sport, Management en Ondernemen aan de HvA bijvoorbeeld moet je een fysieke test doen die ruim voor 1 mei plaats vindt. Als je niet tijdig begint met je oriëntatie kan het gebeuren dat je daar niet op tijd achter komt en dat je je niet meer voor deze studie kan aanmelden. Ook bleken vorig jaar erg veel studies lotingstudies te zijn geworden. En dan is er extra tijd nodig voor het maken van een plan B. Als je daar de tijd voor kunt nemen blijken er soms hele mooie alternatieven mogelijk om toch zo dicht mogelijk bij je eerste keuze te blijven. Zo coachte ik een meisje dat aan het eind van haar coachingtraject vol overtuiging koos voor Voeding en gezondheid in Wageningen. Een lotingstudie. Omdat zij ruim op tijd was begonnen met haar studiekeuzecoachingtraject had ze voldoende tijd om een uitgekiend plan B te maken. Met een bachelor Gezondheidswetenschappen en een minor en master in Wageningen had zij inhoudelijk een plan B uitgedokterd dat heel dicht in de buurt kwam van Voeding en gezondheid. Maar zoiets kost wel tijd. Tijd om studieprogramma’s uit te pluizen, te bellen met studieadviseurs en open dagen te bezoeken.

Zoals je ook je eindexamen – samen met je school – planmatig voorbereidt, zo zou je idealiter ook je studiekeuze planmatig voor moeten bereiden. In je eindexamenjaar heb je 8 maanden de tijd om tot een studiekeuze te komen. 8 drukke maanden waarin de focus primair ligt op het halen van je diploma. De periodes waarin onderwijsinstellingen open dagen hebben zijn beperkt en beginnen relatief laat (zo rond november). Vaak vinden ze plaats op dezelfde dag. Als je belangstelling hebt voor studies in verschillende steden is dat best lastig op 1 dag te combineren. Door tijdiger te beginnen met je oriëntatie (4 Havo, 5 VWO) creëer je voor jezelf in ieder geval al meer mogelijkheden om open dagen te bezoeken. Zodat je in je eindexamenjaar veel gerichter onderzoek kunt doen naar de 2 of 3 studies waar je interesse echt naar uitgaat.

En merk je dat je niet weet waar te beginnen, heb je geen idee: wacht dan niet te lang met hulp in te schakelen. Praat met je ouders, mentor en vrienden om een idee te krijgen van wat bij je zou kunnen passen en hoe je je oriëntatie zou kunnen aanpakken. Of kijk op een van de vele sites waar je allerlei informatie kunt vinden over studies en studiekeuze. Zoals www.tkmst.nl, www.studiekeuze123.nl en www.intostudies.nl.

En kom je er echt niet uit, overweeg dan eens een studiekeuzecoachingtraject!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken