door Marjan Kamphuis

1 Mei is het weer zover dat aankomende studenten zich ingeschreven moeten hebben voor een studie en daarom zijn er de komende maanden weer volop open dagen. Voor veel jongeren is het een hele opgave om tot een passende keuze te komen. Het is niet alleen belangrijk om met je hart, maar ook met je hoofd de voor jou juiste plek te kiezen, omdat je met veel zaken te maken krijgt zoals het nieuwe leenstelsel, het bindend studieadvies en het toekomstperspectief. Keuzes maken is niet makkelijk en steeds opnieuw zal je door zo’n proces heen moeten gaan. Niet alleen voor de studie die je kiest, maar ook hoe je je weg in de studie gaat volgen.

Voor de studiekiezers kan het je helpen als je nadenkt over wat voor jou heel belangrijk is als persoon. Weet je welke talenten je hebt en waar je zwakke kanten liggen? Ben je je bewust van de momenten waarop je met iets bezig bent en daarbij de tijd vergeet, omdat je er helemaal in opgaat? En heb je ook nagedacht over wat voor jou belangrijk is wat betreft toekomstperspectief en werkomgeving? Als je je hierover enigszins een beeld kunt vormen kun je alvast een selectie maken van studies en eventuele beroepen die mogelijk bij je zouden passen. Dan kun je open dagen gaan bezoeken en doeltreffende vragen stellen waar jij een antwoord op wil hebben. Zo kun je je eigen keuzeproces sturing geven om tot een weloverwogen studiekeuze te komen in het enorme aanbod van opleidingen.

Voor degenen die al aan het studeren zijn is het maken van belangrijke keuzes niet voorbij. Nadat je je studie gekozen hebt kom je op vele momenten op een punt waarop je je verdere richting gaat bepalen. Gaandeweg ontdek je waar je interesses echt naar uit gaan. Daarmee ga je je steeds meer specialiseren. Je kunt kiezen voor het volgen van het programma (curriculum) van de opleiding, maar je kunt ook, tot op zekere hoogte, je eigen weg volgen als je bewuste stappen zet in de richting van jouw toekomst. Zie dit artikel van HO Tour. Ook in een artikel van het Eindhovens Dagblad d.d. 24 december refereert de consultant marketing van Fontys aan meer vrijheid voor studenten om hun eigen studieprogramma samen te stellen. De student kiest dan voor onderdelen waar zijn/haar talenten en behoeftes liggen. De opleiding beoordeelt of er aan de eisen voor een bachelor of master voldaan wordt. Men hoopt dat, mede door meer flexibiliteit in het programma, minder studenten zullen afhaken en zij meer hun talenten kunnen gaan inzetten, zodat zij met succes hun studie kunnen afronden.

Pas geleden leerde ik Laura kennen. Zij is net afgestudeerd en zij vertelde hoe ze haar eigen weg heeft gevonden en daarbij niet de geijkte paden heeft gevolgd. Ze is afgestudeerd in rechten en heeft, mede door haar eigen keuzes tijdens de studie, ook direct een baan gevonden. En dat is op dit moment voor veel afgestudeerde rechtenstudenten lang niet altijd het geval. Hier volgt haar verhaal:

“Tijdens mijn middelbare schooltijd wist ik niet wat ik erna wilde gaan doen. Ik stond ingeschreven voor rechten in Amsterdam en voor geneeskunde. Toch leken beide studies me niet erg aantrekkelijk. Toen stootte ik op het University College in Utrecht. Aan dit internationale honours college van de universiteit van Utrecht kon je verschillende dingen tegelijk studeren om zo verschillende disciplines te ontdekken. Een groot deel van de studenten komt uit het buitenland, het onderwijs is in het Engels en je woont samen op de campus. Ik vond het geweldig om kennis te maken met de vakgebieden geschiedenis, filosofie van het recht, sociologie en Frans. Daarnaast genoot ik ervan om onderdeel te zijn van de actieve ‘campus-gemeenschap’. Nog steeds wist ik niet precies wat ik wilde doen maar ik wist dat ik graag een semester in het buitenland wilde studeren. Het werd een semester aan de University of California, Berkeley. Daar studeerde ik business, recht en sociologie. Ik kwam erachter dat filosofie en recht wel iets was waar ik meer van wilde weten. Uiteindelijk koos is voor een algemene master in de rechten (LL.M) in London aan het King’s College. Ik dacht dat ik vooral filosofische vakken zou kiezen. Maar toen ik tijdens de introductie kennis maakte met het vakgebied internationaal financieel recht, vond ik dat erg interessant. Ik besloot mijn vakken voornamelijk in die richting te kiezen. Mijn studiegenoten waren advocaten in verschillende landen in Europa en door met mijn contact met hen raakte ik geïnteresseerd in de advocatuur. Zo switchte mijn academische interesse van filosofie naar een meer praktische richting. Na een jaar had ik ook mijn master op zak, met de specialisatie internationaal financieel recht. Wat nu? Ik wist het nog steeds niet. Uiteindelijk besloot ik stages te gaan lopen bij advocatenkantoren in Nederland. Ik was lang weggeweest van familie en vrienden en mede daardoor koos ik ervoor om die in Nederland te lopen, met uitzondering van één maandje New York. Af en toe was het lastig omdat ik geen basis had in het Nederlandse recht maar ik kreeg wel een goed beeld van wat het advocaat zijn inhield. Het beviel me zo goed dat ik op basis van die ervaringen besloot alsnog Nederlands recht te gaan studeren. Tegelijkertijd kon ik als student werkzaam blijven bij een advocatenkantoor in Amsterdam. Inmiddels is het twee jaar later, ik heb de rechtenstudie afgerond en na een prachtige reis in Zuid-Amerika begin in eind februari als advocaat aan de Amsterdamse Zuidas. Tijdens mijn middelbare schooltijd had ik geen specifiek doel wat betreft carrière voor ogen, mijn interesses hebben zich ontwikkeld ‘along the way’ en zo kwam ik uiteindelijk bij de advocatuur terecht. Ik weet nog steeds niet precies wat mijn loopbaan zal zijn maar dat is niet erg. Ik ga beginnen met iets wat ik leuk vind en het zal zijn weg wel vinden”.

Een mooi voorbeeld van hoe je je eigen richting kunt bepalen en dat het ook mogelijk is als je je talenten inzet en inspeelt op mogelijkheden en kansen. Het maken van keuzes blijft lastig , maar als je weet hoe je vorm kunt geven aan je keuzeproces ben je al een heel eind. En tenslotte:

Een pad ontstaat door er op te lopen.

Alle (aankomende) studenten voor 2015 alvast veel succes en studieplezier gewenst.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken