door Rosalie van Luik

Regelmatig verzuchten jongeren die ik begeleid: ‘Had ik maar een passie’. Of mensen in hun omgeving stellen ze de vraag: ‘Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?’ Als ze dat wisten zouden ze wel weten wat ze zouden gaan studeren!

In een studiekeuzetraject bekijken we met de jongere wat zijn of haar interesses zijn. Het is zinvol om deze te onderzoeken, omdat daar een passie in verborgen kan liggen. Nieuwsgierigheid is hierin heel belangrijk, volg deze. Waar leidt het naartoe? Wellicht is het meer dan een interesse. Ook kan het zinvol zijn eens te bedenken waar je als kind mee speelde, of wat je het liefst deed.

Maar: wat nou als je er, ondanks veel inzet voor het vinden van een goede studiekeuze, niet (op tijd) uitkomt?

Is het hebben van een passie eigenlijk wel nodig voor het maken van een keuze? Nee, dat is het niet!

Uitstellen van de studiekeuze kan helpen. Een zorgvuldig ingevuld tussenjaar kan inzicht geven in wat je zou willen of juist niet. De druk is van de ketel. Bovendien ben je dan een jaartje ouder, weet je beter wie je bent en wat je wilt. Als je havo examen doet kan het de moeite waard zijn te onderzoeken of het haalbaar is om vwo nog af te ronden. Mocht je toch een studie willen kiezen, dan kan het helpen om een studie te kiezen die aansluit bij het vak op school waar je goed in was of te kiezen voor iets waar je goed in bent wat buiten het schoolse ligt. Denk aan technische zaken als het repareren van fietsen, sleutelen aan brommers, bouwen van PC’s. Niet dat je fietsenmaker moet worden, maar een opleiding richting techniek of ICT zou je dan eens kunnen onderzoeken. Kiezen voor iets waar je goed in bent, vergroot de kans dat je er succesvol in zult zijn. Bovendien zul je zien dat hoe meer je je ergens in verdiept, hoe leuker je het zult vinden.

Nog even ter geruststelling:

Het meerendeel van de mensen heeft geen passie. Sommigen weten diep van binnen wel wat hun passie is maar zijn bang dat de omgeving dat afkeurt. Het kan zijn dat je je passie nog niet hebt gevonden omdat je er nog niet mee in aanraking bent gekomen. Je passie kan ook ergens voor ontstaan en groeien als je er meer over leert of mee doet. (Lees ook nog even de blog van Karin Kohnstamm van december jl. over Grit en ontwikkelen van je passie. Je passie kan ook een hobby zijn die je als zodanig wilt houden. Dus niet als onderdeel van je baan maar als belangrijke hobby in je privéleven. Probeer niet teveel vast te zitten in de zoektocht naar je passie, daarmee ga je het niet vinden.

 

Mijns inziens is het dus niet nodig om een passie te hebben om te groeien, ontwikkelen en gelukkig te worden. Wees nieuwsgierig, dat kan je ver brengen.

Tot slot: Tegen diegene die zo verlangen naar een passie zeg ik: Stel je nou voor dat je wel een passie zou hebben, bijvoorbeeld voor muziek of kunst en je wordtniet geselecteerd. Of je droomt ervan om arts te worden en je wordt niet aangenomen voor de opleiding. Met andere woorden: je hebt een droom die niet uitkomt! De meest voorkomende reactie is: ‘ Tja, dat is misschien nóg wel erger!’

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken