door Alice Boreel

De perfecte studie, een bruisend sociaal leven, een bijbaantje, bestuursfuncties, drie keer per week naar de sportschool en liefst cum laude afstuderen met twee masters: de huidige twintiger legt de lat voor zichzelf hoog.

Geen wonder dat er de laatste tijd veel aandacht is in de media voor stress en depressie onder studenten. “Angst, depressie en zelfmoordgedachten: studenten gaan er aan prestatiedruk onderdoor”, kopt Trouw (7 april 2018) en NRC  een week later: “De twintiger van nu wil te veel”.En op de televisie zag ik net het eerste deel van een serie over depressieve jongeren met zelfmoordgedachten: #jesuisdepri.

Uit een recent onderzoek onder 1.800 studenten van Hogeschool Windesheim blijkt dat 62% van de studenten dagelijks last heeft van prestatiedruk. Onderzoekster Jolien Dopmeijer verwacht dat de cijfers uit haar onderzoek overeenkomen met hoe studenten door het hele land prestatiedruk ervaren.

De ‘zesjes-cultuur’ lijkt te hebben plaats gemaakt voor die van het perfectionisme. Waar komt dat gevoel om excellent te moeten presteren vandaan? In het artikel van NRC geeft Jaap van der Stel, lector geestelijke gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden, een aantal maatschappelijke ontwikkelingen de schuld: “Onze leefwereld wordt onder invloed van sociale media en globalisering steeds groter. De onderlinge concurrentie neemt toe” (dit jaar zijn er 11% meer WO- en 5,5% meer HBO-studenten) “waardoor jonge mensen op weg naar een eerste baan het idee hebben elkaar continu te moeten aftroeven.”

Volgens Van der Stel is er niets mis met streven naar het ‘allerbeste’, maar er is een groot verschil tussen perfectionisme en ambitie: “Wie doorslaat en eisen aan zichzelf stelt waar hij niet aan kan voldoen, kan te maken krijgen met psychische klachten als stress, depressie of een burn-out.”

Precies dat dreigt nu te gebeuren. Vandaar dat het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) komen met een actieplan. Daarin pleiten ze o.a. voor bewustzijn van de prestatiedruk op studenten, preventie en vroegsignalering door jaarlijkse screening en een hulpaanbod met psychosociale interventies.

Hopelijk zien jongeren die psychische klachten hebben dat zij lang niet de enige zijn die daarmee worstelen en maken ze gebruik van het hulpaanbod in het hoger onderwijs. De studentendecaan kan helpen of doorverwijzen, maar de student moet er wel zelf om vragen.

Overigens is de signalering van de verhoogde prestatiedruk op de huidige generatie studenten en starters op de arbeidsmarkt niet heel nieuw. Al in 2014 hield Jeroen van Baar in zijn boek De prestatiegeneratie een pleidooi voor middelmatigheid, onder het oer-Hollandse motto: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken