door Marline Tjeenk Willink

De KEI-week in Groningen, de EL CID in Leiden, de AID in Wageningen…. in vrijwel alle studentensteden starten vanaf half augustus de introductiedagen voor de studenten. Een goede manier om kennis te maken met de universiteit of de hbo-instelling waar je in september gaat starten en daarnaast ook met de stad, die voor studenten toch andere dingen biedt dan voor ‘gewone’ bewoners.

Ieder introductie is anders. De ene is meer vanuit de onderwijsinstelling georganiseerd, dus dan krijg je uitleg over hoe je eerste jaar is ingericht qua studie en wat er verder binnen en buiten de onderwijsinstelling georganiseerd wordt. Soms zit je daar ook al direct in de klas waar je dat jaar mee start en ga je samen op kamp.

De ander is meer gericht op de stad en het studentenleven eromheen. Dit zie je vaak bij steden waar meerdere universiteiten en hbo’s zijn en waar ook veel studentenverenigingen zijn. Ook hier word je in groepjes ingedeeld met eerstejaars van jouw studie, maar ook van andere studies. Onder begeleiding van ouderejaars doorlopen jullie samen het introductieprogramma waarbij je langs gaat op de sport- en studentenverenigingen, een kroegentocht maakt, van alles te weten komt over studentenhuizen, studeren op de UB (universiteitsbibliotheek) etc. etc.

Na de algemene introductiedagen is er soms nog een weekje vrij voordat de studie echt begint. In die week plannen de sport- en studentenverenigingen hun eigen introductietijd. Weet je trouwens het verschil tussen een studievereniging en studentenvereniging al? De studievereniging is gekoppeld aan je studie en is sowieso handig om lid van te worden. Via hen kun je boeken goedkoper aanschaffen en verder organiseren zij studiegerelateerde activiteiten (excursies, borrels met studiegenoten). Een studentenvereniging staat los van de studies, daar leer je ook studenten van andere studies kennen. Met hen ga je van allerlei activiteiten ondernemen, van skieën tot toneelspelen, van debatteren tot evenementen organiseren (NB. in de commissies die de introductiedagen organiseren zitten o.a. leden van de studentenvereningen).

Kortom het is heel zinvol om naar de algemene introductieweek te gaan. Voor iedereen is het spannend en nieuw, dus dat maakt dat je er niet alleen voor staat. Het programma is zo ingericht dat je snel veel mensen leert kennen, zodat de eerste dag naar college aanvoelt alsof je elkaar al jaren kent. Verder zie je veel van de stad en alles wat daar te doen is voor studenten, zelfs kamers vinden wordt dan makkelijker.

Een overzicht:

Amsterdam: Intreeweek UvA Amsterdam en VU Introductiedagen en HvA Introductie

Arnhem/Velp: HAN Intro en Introductieweek VHL

Breda: HBO Intro Festival

Delft: Oweeweek

Den Bosch: HBO Intro Festival

Den Haag: Oh Oh Intro en Hop week

Eindhoven: INTRO

Enschede: Kick-In

Groningen: KEI-week

Heerlen: HIT-week

Leeuwarden: LEIP! en introductieweek VHL

Leiden: EL CID

Maastricht: INKOM

Nijmegen: RU Introductie en HAN Intro

Rotterdam: Eurekaweek en Hogeschool Rotterdam Introductieweek

Tilburg: TOP-week en Purple

Utrecht: UIT-dagen

Wageningen: AID

Zwolle: Bruisweken

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken