door Alice Boreel

Na de herfstvakantie zit er een slaperige Elize tegenover me. Ze heeft haar ritme in de vakantie lekker omgegooid met veel chillen tot diep in de nacht en lang uitslapen de volgende dag. Nu school weer is begonnen, kan ze zich niet goed concentreren in de les. Ze vertelt dat ze sowieso altijd moeite heeft om in te slapen en dus eigenlijk te korte nachten maakt.

Elize is niet de enige. Veel jongeren komen ’s morgens moeilijk uit hun bed maar zijn wel tot diep in de nacht actief; vaak met oververmoeidheid tot gevolg.

Zou het helpen als school pas om 9 of 10 uur zou beginnen? Daar wordt al jaren over gesproken en er zijn scholen die het uitproberen. Toch blijkt uit onderzoek dat latere schooltijden geen zin hebben, zo staat in een artikel in Trouw  (29/3/2017). Want hoe later jongeren opstaan, hoe later ze gaan slapen. Zo wordt hun slaapschema alleen maar opgeschoven en het probleem dus eigenlijk verergerd.

Dan is er ook de vaak gehoorde suggestie om de hoeveelheid licht van beeldschermen van tablets, laptops en smartphones ’s avonds drastisch te beperken en deze in ieder geval twee uur voor het naar bed gaan helemaal uit te zetten. Onze biologische klok zou door het vele (blauwe) licht dat ze uitstralen in de war raken. En dat kan slaapproblemen veroorzaken.

Het is het proberen waard. Dus: zorg dat je twee uur voor je wilt gaan slapen je huiswerk op je laptop af hebt en al je sociale media hebt bijgewerkt. Zet je telefoon op de vliegtuigstand zodat er niets meer kan binnenkomen. En dan heerlijk in slaap vallen met dat boek dat je nog moest lezen voor je lijst!

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken