door Annette Lehmann

Onze coaches hebben je het afgelopen jaar geïnformeerd over allerlei zaken die met studiekeuze te maken hebben. Hier een kort overzicht.

De kerstvakantie is nog niet afgelopen. Belangrijke beslissingen staan voor de deur. 15 januari is voor veel van jullie een belangrijke datum: de deadline voor aanmelding van fixusstudies. Niet voor alle studies geldt echter deze datum. Meer hierover lees je in de blog van 19 december, geschreven door Adine de Planque.

Voordat je je kunt inschrijven, moet je eerst weten welke studie het gaat worden. Kiezen is voor de één lastiger dan voor de ander. Maar hoe werkt zo’n keuzeproces nu eigenlijk? Hierover schreef Harriet van den Heuvel in haar blog van 13 december.

Als je er zelf niet helemaal achter komt wat je wilt gaan studeren en hierbij hulp wilt inroepen, kun je dan beter een psychologische test af laten nemen of volg je een coachtraject? De verschillen werden beschreven door Adine Tjeenk Willink in haar blog van 31 oktober.

Alice Boreel gaf je tips voor het bezoek aan de Open Dag. In haar blog van 10 oktober schreef ze hoe je dit goed voorbereid en doelgericht kunt doen.

Velen van jullie geven aan “iets met mensen” te willen gaan doen. Dit is echter nog best een breed begrip. Rosalie van Luik heeft in haar blog van 6 december een handig schema geplaatst waarin je informatie vindt over allerlei studies waarin je met mensen werkt.

Ben jij een topsporter of wil je er één worden? En wil je topsport met een studie combineren? Lees dan de blog van 22 augustus, geschreven door Deirdre van Schaardenburg.

Van Bachelor naar Master: ook hier sta je weer voor een belangrijk keuzemoment. Over de aanvullende eisten die Masteropleidingen aan de studenten stellen, schreef Gerard Hoogerbrugge in zijn blog van 2 maart.

Zou jij graag (een deel van) je studie in het buitenland volgen? Heleen Pelle kan je hier meer over vertellen. Dit deed ze bijvoorbeeld in haar blog van 21 november over de internationalisering in het Hoger Onderwijs.

Het zou natuurlijk ook kunnen, dat je voor je eindexamen zakt. Over de mogelijkheden die je dan hebt, schreef Marline Tjeenk Willink in haar blog van 16 juni.

En dan heb je gekozen. Wat bepaalt dan dat je ook daadwerkelijk succesvol bent: IQ of doorzettingsvermogen, vastberadenheid en passie? Hierover schreef Karin Kohnstamm in de laatstverschenen blog van 2016.

In haar blog van 6 januari 2015 schreef Marjan Kamphuis over een studieleven lang kiezen: voor, tijdens en na je studie en hoe je hier zelf vorm aan kunt geven.

En in mijn laatste blog van 18 oktober beschreef ik dat een goede studiekeuze weliswaar belangrijk is, maar dat het ook vaak mogelijk blijkt via een alternatieve route alsnog uit te komen bij je eerste keuze.

Ook het komende jaar zullen we jullie weer informeren over allerlei zaken die met studeren en studiekeuze te maken hebben in de hoop dat we het keuzeproces voor jullie iets gemakkelijker kunnen maken.

Wij wensen jullie via deze weg een inspirerend en uitdagend jaar. En wat is dat dan precies?

Een jaar waarin je ontdekt dat je door het model van Carol Dweck (zie laatste blog van Karin Kohnstamm) gemotiveerd bent geraakt om je studie toch door te zetten. Of een jaar waarin je erachter komt, dat jouw talenten op een heel ander vlak liggen dan de door jou gekozen studie. Een jaar waarin je erachter komt welke studie het beste bij jou past, een jaar waarin je nieuwe talenten van jezelf ontdekt. Een jaar waarin je hulp leert vragen als het even wat minder goed gaat. Maar vooral een jaar waar jij over een jaar met plezier en misschien wel met trots op terug kunt kijken.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken