door Rosalie van Luik en Adine de Planque

Onderstaande mail zou ik geschreven kunnen hebben toen ik in 6vwo zat, toen ik voor mijn studiekeuze stond.

Beste Adine,                                                                                                                                                                 24 oktober 2000

Dit jaar doe ik eindexamen vwo en ik twijfel nog tussen twee studies, te weten kunstacademie en psychologie.

Er is niets dat ik liever doe dan tekenen en schilderen. Ik doe eindexamen in het vak tekenen en zit 3x per week tot 17 uur op school om te werken aan mijn projecten. Ik denk al langer na over de kunstacademie, maar ik weet niet of ik goed genoeg ben en vind het eigenlijk heel spannend om die toelating te doen. Straks lachen ze me uit, omdat ik niet goed genoeg ben. Ik weet ook niet zeker of ik wel elke dag bezig wil zijn met kunst, ik weet niet of ik dat wel kan.. ik heb heus niet iedere dag inspiratie of de motorische vaardigheden om iets moois te maken. Wil ik dat ‘elke dag, voor de rest van mijn leven’? Wil ik tekenen niet liever als hobby blijven doen, naast iets anders, als ontspanning?  Het is ook wel een onzeker vak, ik weet niet of ik daar wel zo goed tegen kan. Ik weet ook eigenlijk niet wat mijn ouders ervan vinden. Maar…als ik creatief bezig ben, ga ik er helemaal in op ik vind het ontzettend leuk!

En psychologie.. tja, ik vind mensen gewoon zo boeiend. Ik vind het leuk om anderen te helpen, naar anderen te luisteren. Vriendinnen van mij komen vaak naar me toe met hun problemen.

Het geeft ook wat meer zekerheid en ik vind het leuk om te leren.

Ik wil me sowieso inschrijven voor psychologie. Wil je met me meedenken over de kunstacademie?

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Rosalie van Luik

                                                                                                                                                                                         6 November 2017

Hi Rosalie,

Wat leuk deze brief uit het verleden en wat jammer dat wij elkaar niet kenden toen je deze keuze moest maken. Ik herken je twijfels en onzekerheden heel erg en ik heb zelf ook eerst voor een universitaire studie gekozen(Engelse Taal- en Cultuurwetenschappen). Het werd mij echter al heel snel duidelijk dat ‘phonetics’ en ‘linguistics’ mij helemaal niet konden boeien. Ik besloot selectie te doen voor de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en werd tot mijn grote vreugde aangenomen bij de afdeling Architectonische vormgeving .

Een van de beste beslissingen uit mijn leven.Toch heb ik het altijd jammer gevonden dat er op dat moment weinig verdieping zat in de opleiding, vakken als sociologie en psychologie horen ook thuis op een academie. Dat is nu veel beter geregeld gelukkig.

Ik lees in jouw brief dat jij nadacht over een afdeling autonome kunst (via verschillende kunstacademies kun je een bachelor- of masteropleiding Autonome beeldende kunst volgen. Het doel van deze opleiding is dat je een autonoom kunstenaar wordt.) Dat is natuurlijk wel iets anders. Ik heb zelf altijd iets in de toegepaste kunst willen doen. Iets moois maken was niet mijn drijfveer maar iets moois maken voor iemand anders wel. Op een afdeling autonoom is het belangrijk om heel zelfsturend en zelfmotiverend te zijn. Het is ook niet makkelijk om als beeldend kunstenaar je geld te verdienen, de mensen die ik ken die beeldend kunstenaar zijn hebben vaak  bijbanen om het hoofd boven water te houden. Dus ik begrijp jouw angst. Verder vind ik je een fantastische psycholoog dus je hebt in elk geval iets gekozen waar je goed in bent en volgens mij is dat belangrijk voor je.

Als je anno 2017 je studiekeuze had moeten maken waren er naast de kunstacademie  nog een aantal interessante studies voor je geweest om naar te kijken.

 Zo is er  de opleiding iArts, de kunststudie die als eerste een samenwerking met de universiteit van Maastricht materialiseerde.

iArts – interdisciplinary Arts Maastricht, is a new international 4 year Bachelor’s programme, which can be done within 3 years. This means it is a very intense, high-density programme for the creative and intelligent multitalented. It builds bridges between fine arts, sciences and society. In the course of the programme you’ll work on a series of projects. You’ll invent creative and original solutions for current social and cultural issues, in the form of artistic products or artful interventions. This hybrid is a joint programme of the Maastricht Academy of Performing Arts, the Maastricht Academy of Music, the Academy of Fine Arts and Design of Zuyd University of Applied Sciences.The programme is an exciting cross-over of artistic skills, academic reflection, entrepreneurship and scholarly research. These competencies are fruitfully connected in projects and seminars with a strong focus on today’s societal issues. This makes iArts the first bachelor’s programme in the Netherlands to link interdisciplinarity in fine arts to academic scholarship.

Vanaf September 2018 is er in Rotterdam een mogelijkheid tot het behalen van een zogenaamde “double degree” in Arts & Sciende (RASL):

Heb je een artistiek of muzikaal talent maar óók honger naar academische kennis? In Rotterdam kun je nu én aan Codarts of de Willem de Kooning Academie (WdKA) én aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) studeren en in vijf jaar tijd twee diploma’s halen

De huidige maatschappij heeft behoefte aan multidisciplinaire deskundigen die complexe en multidimensionale problemen kunnen aanpakken. Daarnaast is het volgen van twee studies natuurlijk een belangrijke investering in jezelf: je artistieke praktijk kan profiteren van je theoretische kennis en vice versa. In de toekomst kun je dan ook verschillende beroepen naast elkaar beoefenen, of beide studies integreren in een functie.

De volgende instituten en afdelingen participeren in de Double Degree:

ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM: Erasmus School of History, Culture and Communication: Kunst en Cultuurwetenschappen (BA), Erasmus University College (BSc Liberal Arts & Sciences)

CODARTS ROTTERDAM: Klassieke Muziek, Jazz, Pop, Wereldmuziek

WILLEM DE KOONING ACADEMIE: Fine Arts: Fine Art and Photography
Ontwerp: Reclame, Animatie, Audiovisual Design, Fashion Design, grafisch ontwerp, illustratie, Lifestyle, Product Design, Ruimtelijk Ontwerp.

En als je toch zou kiezen voor een volledig universitair programma is er nog altijd deze minormogelijkheid van de Leidse universiteit:

Practicum Musicae (PM) en Practicum Artium (PA) zijn twee modules speciaal ontwikkeld voor studenten van de Universiteit Leiden met een talent voor muziek of beeldende kunst.

Wil je naast jouw academische studie ook je muzikale talent ontwikkelen, dan is PM iets voor jou. Practicum Musicae is een driejarig programma aan het Koninklijk Conservatorium en is ontwikkeld door de Leiden University Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). Je kunt kiezen tussen Klassieke muziek, Zang, Oude Muziek en Jazz.

Tijdens het programma krijg je privé-lessen voor het instrument dat je hebt. Je krijgt daarnaast theorielessen. Klassieke muziekstudenten krijgen les van een pianist, zodat je samen met hem of haar stukken kunt instuderen. Je kunt het PM-programma een jaar volgen of het gehele traject van drie jaar. Per jaar krijg je tien studiepunten. Volg je het PM-programma drie jaar dan is de hoeveel studiepunten gelijk aan een minor (30 EC).

Leidse studenten met een talent voor beeldende kunst hebben de mogelijkheid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) een of twee semesters praktische keuzevakken in beeldende kunst te volgen: Practicum Artium (PA). Toelating is vereist en wanneer je bent toegelaten werk je individueel maar ook in groepjes aan een project. Je kunt kiezen uit de richtingen Fotografie, Graphic Design, Schilderen of Tekenen.

Misschien was het wel een van de genoemde studies geworden Roos, we hadden er in elk geval in een studiekeuzetraject naar kunnen kijken en ik had je bij de voorbereiding op een selectie kunnen helpen.

Gelukkig zijn er heel veel opleidingen en cursussen die je kunt doen naast je werk en ik denk dat je er vast een kunt vinden in Den Haag.

Gewoon doen!

Tot snel dan praten we hier nog wat over na,

Groet,

Adine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken