Inmiddels heeft heel Nederland vakantie! De afgelopen dagen waren extreem tropisch. Alle hitterecords zijn verbroken.

Vakantie vieren betekent voor de meesten even lekker vrij zijn van werk of studie. Voor een paar weken geen wekker, geen huiswerk, geen deadlines op je werk. Even tijdelijk verlost van deze verplichtingen.

In plaats daarvan hebben we tijd om leuke dingen te ondernemen. Nieuwe indrukken opdoen en contacten opbouwen. Dat kan ver weg zijn of in eigen land. We ervaren het ieder op onze eigen manier. Waar de één het heerlijk vindt om uren op het strand te hangen, vindt de ander het juist fijn om een berg te beklimmen of op een andere manier actief in de natuur te zijn. Of wordt het cultuur opsnuiven met musea, een terrasje en slenteren door een stad?

Het leuke aan vakantie: het kan allemaal! Tijdens de vakantie kunnen we zelf bepalen wat we graag doen. Hiermee voeden we één van onze psychologische basisbehoeften: autonomie. Zelf keuzes maken en richting bepalen in je leven. Dat zit vaak al in de kleinste dingen: slaap je uit of liever vroeg uit de veren? Ga je zwemmen, een boek lezen of de stad verkennen? Allemaal keuzes waar we zelf de regie over hebben.

Vakantie is ook vaak een moment van bezinning. Nadenken over de keuzes die je tot nu gemaakt hebt. Misschien ga je na de vakantie met deze nieuwe inzichten aan de slag. Kies je voor een nieuwe studie of ga je voor een tussenjaar? Het gevoel van vrijheid en zelf aan het roer staan, maakt je een gelukkiger mens.

Ook voor mij is nu tijdelijk een rustigere periode aangebroken. Een prima gelegenheid om eens terug te blikken op mijn eerste volledige school/werkjaar bij StudiekeuzeOpMaat.

Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Is iedereen op de juiste plek terecht gekomen? Zijn de eindexamenkandidaten geslaagd? Zijn alle eindgesprekken goed verlopen?

Ik vond het een bijzonder jaar, waarin ik mooie gesprekken heb gehad met jongeren en hun ouders. Ieder met hun eigen verhaal, interesses en talenten. Het is me opgevallen dat jongeren die gestopt zijn met hun studie vaak heel enthousiast en onbevangen aan een eerste studie zijn begonnen. Vaak zonder enige verwachting. Het echte vooronderzoek ontbreekt bij de meesten.

Al snel kwamen deze studenten van een koude kermis thuis en ontdekten dat ze toch een ander beeld hadden van een studie.

Om dit te voorkomen is het juist zo belangrijk om, tijdens je ontdekkingstocht naar de ideale studie, de vakken goed te bestuderen. Weten wat een module inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Sluit dat aan bij jouw interesses en jouw kwaliteiten? Als je dat weet, is de kans groter dat een studie je blijft boeien.

Tijdens de studiekeuzetrajecten heb ik vooral hele gemotiveerde jongeren gezien. Ieder op hun eigen manier serieus met hun studiekeuze bezig. Mooi om te zien dat ze tijdens de eerste gesprekken zichzelf nog beter leren kennen, zodat we die informatie kunnen gebruiken bij het breder kijken naar de verschillende studies. Daaruit ontstaan vaak weer nieuwe inzichten.

De eindgesprekken met zowel jongeren en hun ouders heb ik ervaren als een bijzondere manier om samen het studiekeuzeproces door te nemen. Regelmatig brengt het ze dichterbij elkaar, zorgt het voor meer wederzijds begrip en laat het ouders zien hoe hun kind tot een bepaalde keuze is gekomen. Erg waardevol om hierin mee te mogen kijken.

Over een paar weken starten de introductieweken. Als het goed is, heeft iedereen genoeg bagage om vol enthousiasme en motivatie aan een nieuwe studie te beginnen. Mocht de twijfel toch toeslaan, denk dan nog eens terug aan al die gesprekken en opdrachten. Je bent niet voor niets tot deze keuze gekomen. Daar mag je op vertrouwen!

En voor nu….eerst nog lekker genieten van een heerlijke zomer!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken