Nog twee dagen en dan is het 1 mei!

De lente is in volle gang en de zon komt steeds vaker door. Het is de periode waarin we energie hebben om ideeën uit te werken en onze creativiteit te laten spreken.

We hebben weer zin om naar buiten te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten en plannen in de wereld te zetten.

Die energie is ook voelbaar bij studenten die de afgelopen maanden hebben toegewerkt naar een studiekeuze. Ze zijn zich bewust van het proces en hebben uitgebreid verschillende mogelijkheden onderzocht. De keuze krijgt steeds meer vorm en je merkt dat studenten energie krijgen van hun keuze. Steeds meer zelfvertrouwen en plezier in
wat er komen gaat.

Herken je dit gevoel? Dat is de bevestiging dat je op de goede weg bent!  

En dan is het eindelijk zover…

1 mei, dé deadline voor het inschrijven voor een studie aan een hogeschool of universiteit.

Even nog kort een aantal zaken op een rijtje:

  • Inschrijven voor een studie doe je via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig, zodat Studielink je kan identificeren. Dit is wettelijk verplicht bij inschrijving voor een opleiding of loting.
  • In totaal mag je per studiejaar voor 4 studies inschrijven. Hierin mogen twee opleidingen met decentrale selectie zitten (deadline voor aanmelden hiervoor was 15 januari 2019).
  • Wanneer je je vóór 1 mei aanmeldt via Studielink voor een bacheloropleiding, dan heb je recht op een Studiekeuzecheck. Dit helpt jou om te bepalen of de studie bij je past en overeenkomt met je verwachtingen. Het kan gaan om een digitale vragenlijst, een gesprek met iemand van de opleiding of proefstuderen. Informeer bij de instelling naar de mogelijkheden voor het doen van een Studiekeuzecheck.
  • Naast tijdige aanmelding moet je ook voldoen aan alle toelatingseisen die worden gesteld aan deze opleiding. Wanneer een Studiekeuzecheck verplicht wordt gesteld door de opleiding, dan ben je verplicht hieraan deel te nemen. Doe je dit niet, dan vervalt alsnog je toelatingsrecht.
  • Wanneer je je echter ná 1 mei aanmeldt voor een studie, dan kan een instelling jouw verzoek om in te schrijven weigeren.

Nog geen definitieve keuze?

Wanneer je nog twijfelt tussen een aantal studies, maak dan voor jezelf een top 3 of 4 met studies die je aanspreken. Schrijf je in ieder geval voor deze studies in. Op deze manier geef je jezelf iets meer tijd om tot een keuze te komen.

Laat het na je inschrijving dan niet liggen tot na de zomervakantie, maar ga ook ná 1 mei actief verder aan de slag om je keuze te verfijnen en verder uit te werken. Zodat je uiteindelijk wel het gevoel hebt de juiste studie te kunnen kiezen vanuit een goede motivatie en onderbouwing.

En mocht je nog hulp nodig hebben bij de laatste loodjes in dit keuzeproces, kun je altijd terecht bij één van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.

 

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken