Zit je nu in je eindexamenjaar? Dan zit je misschien met je hoofd in de boeken voor je SE’s en ben je bezig met de voorbereiding op het examen. Een vervolgopleiding lijkt dan nog zo ver weg, want dat is immers pas na je welverdiende en extra lange zomervakantie.

Toch is het goed om je nu te oriënteren. Een studie kiezen is een proces dat tijd kost en vaak wat spanning en onzekerheid met zich meebrengt. Ook wanneer je al een idee hebt over een studierichting, is het goed om bewust je mogelijkheden te onderzoeken. Want wat als je wordt uitgeloot voor de studie van jouw dromen? Heb je dan een plan B?Belangrijk om te weten dat een aantal studies (zowel hbo als wo) een numerus fixus hanteren. Dan wordt slechts een beperkt aantal studenten tot de opleiding toegelaten. Als meer studenten zich inschrijven dan dat er plaatsen zijn, geldt er een selectieprocedure. Je kon tot 15 januari 2019 aanmelden voor een fixusopleiding. Dit betekent dat je voor een aantal studies niet meer kunt inschrijven. Zie hiervoor: https://www.hbostart.nl/numerus-fixus-hbo/ en https://www.universiteitstart.nl/numerus-fixus-universiteiten/.

De aanmelddeadline voor studies zonder numerus fixus is 1 mei 2019.

Stil zitten en de keuze uitstellen tot na je examen is niet aan te raden. Je hebt nu nog tijd om je de komende maanden zo breed mogelijk te oriënteren. En wat zou het fijn zijn om al vóór de hectiek rondom je examen te weten welke studie je gaat volgen! Dus tijd voor actie!

Stel jezelf vragen zoals: wil ik doorstuderen of kies ik voor een tussenjaar? Waar ben ik goed in en waar word ik blij van? Wat zie ik mezelf later doen? Vraag dit ook eens aan anderen. Het kan je helpen om een richting te bepalen die goed bij je zou kunnen passen.

Maak je ideeën en plannen concreet. Lees over opleidingen en kijk of dat aansluit bij wat jij belangrijk vindt in een opleiding. Bezoek open dagen en bereid de vragen voor die je wil stellen. Wees vooral ook kritisch en vergelijk studies met elkaar. De komende maanden worden nog regelmatig open dagen georganiseerd. Mocht je enthousiast zijn over een studie, kijk dan of je een dagje mee kunt lopen of proefstuderen. Je krijgt dan een goede indruk van de opleiding en het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Informatie hierover vind je op de sites van de diverse hogescholen en universiteiten.

Kom je er zelf niet uit? Of heb je graag dat er iemand meekijkt in de zoektocht naar jezelf en de studie die bij je past, dan staan de studiekeuzecoaches van StudiekeuzeOpMaat voor je klaar!

Wat doen wij? In een coachingstraject gaan wij met je op zoek naar je persoonlijke kwaliteiten en interesses. Verwacht van ons geen kant en klaar studieadvies. Het is goed om te beseffen dat het jouw keuze is. Pas wanneer jij gemotiveerd aan een opleiding begint, heb je meer kans dat je de opleiding succesvol en met plezier zal volbrengen.

We starten een traject met het maken van een interessetest en een persoonlijkheidstest. Door middel van verschillende opdrachten werken we samen toe naar de studie die het beste bij je past.

Dus…genoeg mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Kijk welke manier bij je past en start met jouw zoektocht!

 

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken