Als moeder van studerende kinderen heb ik met bewondering gezien hoe flexibel de Nederlandse onderwijsinstellingen en studenten met deze crisis omgaan.
Razendsnel heeft iedereen zich aangepast aan online colleges en tentamens, nieuwe lesmethoden en compleet gewijzigde studieschema’s. Studenten die eigenlijk moesten beginnen aan stages of coschappen, werken nu bijvoorbeeld aan scripties en tentamens worden online afgenomen. De virtuele leeromgeving is bijna alsof je fysiek echt aanwezig bent. Dit allemaal mede dankzij internet en een breed scala aan software voor video college en overleg en gedeelde werk documenten.

Kortom de meeste studenten kunnen gelukkig door. Natuurlijk is er ook een groep studenten die zal gaan uitlopen, stages en onderzoeken moet uitstellen of gewoonweg afhaakt van het onderwijsprogramma.

Maar juist omdat deze situatie zo bizar en heftig is, wordt er ook veel geïmproviseerd, meegewerkt en aangepast. Docenten en studiedecanen proberen positief mee te denken.

Wat is nu de stand van zaken?

  • Jongeren die zich opgegeven hebben voor een numerus fixus opleiding zouden oorspronkelijk op 15 april de uitslag te horen hebben gekregen. Sommige opleidingen, die de selectie niet rond krijgen kunnen dit doorschuiven tot uiterlijk 15 juni. Zorg voor plan B voor als je dan toch nog uitgeloot wordt! Schrijf je voor een tweede keus studie in, het liefst voor 1 mei maar uiterlijk voor 1 juni. Een inschrijving voor een opleiding of een geaccepteerde plek van een numerus fixus studie kan geannuleerd worden. Je kan je dus weer afmelden en een andere studie kiezen of andere plek accepteren van een numerus fixus studie als er één vrijkomt. Maar let op: de studiekeuzecheck na 15 juni is wel bindend in tegenstelling tot voor die datum.
  • Ben je nog niet uit je studiekeuze, overweeg dan een tussenjaar. Gun jezelf dan de tijd om je interesses verder te ontwikkelen en je beter te verdiepen in je studiekeuze.
  • Studenten die financieel in de problemen zijn geraakt omdat bijvoorbeeld hun bijbaantjes zijn weggevallen of studenten die in hun laatste jaar zitten en zich voor september weer moeten inschrijven omdat hun studie uitloopt kunnen aanspraak maken op de compensatieregeling. Deze is echter wel in de vorm van een verlenging of ophoging van de lening bij DUO.
  • Collegegeld wordt niet gerestitueerd.
  • Iedere student kan 3 maanden langer een OV kaart krijgen.
  • Zoals al eerder vermeld vinden alle studiekeuzeactiviteiten online plaats. Een goed overzicht hiervan vind je onder andere op Studiekeuze123.
  • Voor studenten die in het buitenland (gaan) studeren/stagelopen is het geheel afhankelijk van de plek of ze moeten terugkomen of uitstellen.
  • Als je als MBO student vertraging oploopt bij het afronden van je opleiding door de coronamaatregelen kan je toch alvast starten met een hbo bachelor of ad-opleiding. Tot 1 januari 2021 heb je de tijd om je MBO diploma met succes af te ronden.
  • Ga je starten met een master-opleiding en is je bachelor niet geheel afgerond voor 1 september geldt dat de ‘harde knip’ regeling versoepeld gaat worden.
  • Eerstejaars studenten die hun BSA niet gehaald hebben omdat zij door Corona vertraging opgelopen hebben krijgen de mogelijkheid om de BSA-norm te halen in het volgende jaar.

Natuurlijk kunnen de coaches van Studiekeuzeopmaat je altijd verder helpen als je er niet uitkomt of als je nog twijfels over je studiekeuze hebt. Je kunt ook contact opnemen via het contactformulier.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken