De datum van 1 juni ligt achter ons: de inschrijfdeadline voor een studie in het Hoger Onderwijs.

Als je vóór 1 juni bent ingeschreven mag je nog wel switchen van keuze; schrijf je je nu -na 1 juni- nog in, dan kan het zijn dat je niet meer wordt toegelaten. Overigens zijn voor sommige opleidingen de deadlines naar een nóg later tijdstip verschoven.

Hoe gaat de start van het nieuwe studiejaar eruit zien? Niet helemaal hetzelfde als in afgelopen jaren.

De verwachting is dat de huidige (corona-)beperkingen met betrekking tot fysiek onderwijs voor langere tijd zullen gelden. Maar als de coronacrisis zich positief ontwikkelt, is de kans aanwezig dat er vanaf september wel een verdere versoepeling van maatregelen plaatsvindt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor het fysiek ontvangen van kleinere groepen studenten op locatie.

En dan wordt er – bij het organiseren van het fysiek onderwijs- prioriteit gegeven aan de eerstejaars studenten vanwege de belangrijke binding met de opleiding.

En hoe zal de introductie en kennismakingstijd verlopen?

Voor alle studenten begint hun studietijd met een introductie.

Allereerst is het van groot belang dat studenten kennis kunnen maken met hun medestudenten en  docenten. Hogescholen en Universiteiten zullen hun nieuwe studenten daarom graag van harte welkom heten en in kleine groepen fysiek ontvangen.

Daarnaast is de introductieperiode hét moment voor studie-, studenten- en sportverenigingen én de stad om zichzelf te presenteren aan de eerstejaarsstudenten en hen aan zich te binden. Het is belangrijk in Corona-tijden dat deze functies blijven bestaan. De introductieweek die elke studentenstad jaarlijks organiseert kan echter niet in de oorspronkelijke vorm doorgaan: alle evenementen tot september zijn immers nog verboden..

Maar inmiddels zijn er al vele mooie alternatieven bedacht om deze introductieweek toch zo goed en gezellig mogelijk in te vullen. Zowel online als offline.

Bijvoorbeeld door voor elke student tenminste één mogelijkheid voor kennismaking op locatie aan te bieden, waarbij dan de regel geldt dat dit plaatsvindt in kleine groepen (maximaal 30 personen) en dat rekening wordt gehouden met de belasting van het openbaar vervoer.

En online bijvoorbeeld door middel van een interactief digitaal platform om kennis te maken met andere studenten, verenigingen en de stad.

Je verbonden voelen met je nieuwe studie en omgeving is belangrijk voor je motivatie. En juist in deze tijd is dit nóg belangrijker. Dus… maak gebruik van al deze initiatieven en voel je enorm welkom als nieuwe eerstejaars student!

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken