door Deirdre van Schaardenburg

Wil je in september 2014 gaan studeren, dan dien je je niet alleen op tijd in te schrijven voor je studie (voor 1 mei) , maar dan is de kans ook groot dat je aan een matching procedure deel moet nemen.

NB: voor studies met een decentrale selectie gelden vaak andere inschrijvingsprocedures en deadlines, soms al voor 1 januari 2014 (Diergeneeskunde)

Wat is matching?

Matching gaat over het checken van verwachtingen. Past de studie wel bij je? En pas jij bij de studie? Sluit de opleiding aan bij je interesses en vaardigheden?

Voor een matching moet je vaak een motivatiebrief schrijven, waarna je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Soms moet je een dag deelnemen aan een studieactiviteit: je volgt onderwijs (hoorcollege, welkcollege of practicum) en bereidt een opdracht of tentamen voor, die vervolgens wordt nabesproken.

De resultaten van de matching zijn tot op heden nog niet bindend. Jij beslist zelf of je je wel of niet aanmeldt voor een bepaalde studie. Maar het helpt je wel om bewuster te kiezen. Je realiseert je beter waar je aan begint, en hoe groot de kans is dat je de studie succesvol kunt doorlopen.

Zodra je je op Studielink ingeschreven hebt voor een studie met matching, krijg je de gegevens over de matchingsactiviteiten toegestuurd. In sommige gevallen starten de matchingprogramma’s al in maart! Maar er zijn ook universiteiten zoals de UVA die de activiteiten meteen na het Centraal Schriftelijk plannen: tussen 2 en 13 juni. Je bent verplicht op hieraan mee te doen. Hou hiermee dus rekening bij het plannen van je eventuele eindexamenreis!

Een aantal universiteiten en HBO opleidingen hebben al duidelijke informatie hierover op hun website staan:

Matching RUG

Matching Universiteit Utrecht

Matching UVA

Matching Hogeschool Utrecht

Intake Avans

HVA Studiekeuzecheck