door Marline Tjeenk Willink

1 mei, de deadline om je voor een studie aan te melden, ligt inmiddels achter ons. Wat nu als je je niet hebt ingeschreven? Of als je twijfelt over je studiekeuze?

Heb je je nog niet ingeschreven en wil je toch gaan studeren? Geen paniek. Veel onderwijsinstellingen zien dit jaar als een overgangsjaar en bieden toch de mogelijkheden om tot 1 september in te schrijven. Zie o.a. een bericht over de universiteiten van Leiden en Delft. De HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) doet het anders: late aanmelders zijn welkom maar moeten alsnog een studiekeuzecheck doen en de uitslag daarvan is bindend (dus ze kunnen je afwijzen). Dit in tegenstelling tot de ‘gewone’ studiekeuzechecks die slechts een adviserende functie hebben. Ook andere opleidingen verbinden voorwaarden aan de toelating.

Naast uitzoeken wat je wil gaan studeren, zul je nu ook moeten kijken waar dat nog kan en goed kunnen beargumenteren waarom je die studie wil gaan doen. Studies die wat onbekender zijn of in een niche zitten, zullen studenten waarschijnlijk makkelijker toelaten dan de opleidingen met veel studenten. Maar waar vind je die? Op de site van DUO kun je zien hoeveel plaatsen en aanmeldingen er zijn voor de lotingsstudies, maar de gegevens van andere studies zijn lastiger te vinden. Kies je voor een particuliere opleiding dan ben je overigens niet gebonden aan de datum van 1 mei.

Heb je je wel ingeschreven voor 1 mei maar twijfel je over je keuze? Doe dan in ieder geval de studiekeuzecheck van die opleiding. Je krijgt van de opleiding een positief of negatief advies. Dit advies is niet bindend, maar als het negatief is, neem dan de opleidingsinformatie nog eens goed door en check bij jezelf wat jij belangrijk vindt in een opleiding. Gooi het keuzespectrum nog maar een keer open en oriënteer jezelf opnieuw. Als je sowieso twijfelt, wacht dan niet de uitslag van de studiekeuzecheck af, maar ga zelf alvast aan de slag. De uitslag van de studiekeuzecheck is dan alleen een bevestiging van wat je al wist.

Studeer je al en ga je veranderen van studie. Bijvoorbeeld omdat je je BSA niet gehaald hebt. Dan lijkt de datum van 1 mei niet bindend. In het artikel Studiekeuze en toelating spreekt men over de eerste aanmelding voor een bacheloropleiding. Eerder ingeschreven studenten zouden hier dus geen last van moeten hebben.

Kom je er niet uit dan kunnen de coaches van StudiekeuzeOpMaat je helpen. Samen met één van ons ontdek je wat bij je past en vind je sneller de informatie van de opleidingen waar je (nog) terecht kunt.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken