Studiekeuzetraject

Je wilt graag gaan studeren aan een universiteit of hogeschool, maar welke studie is voor jou de leukste en meest interessante? Je bent gestopt met je studie en wilt opnieuw beginnen, maar wat nu? Het studiekeuzetraject biedt individuele begeleiding.

Het traject begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek met jou, waarbij je ouders welkom zijn. Daarin wordt duidelijk wat jouw vraag is en hoe het traject in elkaar zit. Uit een aantal individuele gesprekken en een test komen je wensen, persoonlijkheid en kwaliteiten naar voren. Op basis van onze kennis van de studiemarkt matchen wij jouw interesses met een ruime waaier van opleidingen. Met deze eerste selectie van studies ga je aan de slag. Je ontdekt wat deze studies inhouden en zoekt er een aantal uit die je het meest aanspreken. Deze onderzoek je nader: wat zijn mogelijke specialisaties en wat zijn de toekomstmogelijkheden? Dit doe je onder andere door onderzoek op internet, goed voorbereide bezoeken aan open dagen en meeloopdagen. Zo groei je stap voor stap toe naar die ene studie die het beste bij jou past.

Het traject bestaat doorgaans uit zes tot acht gesprekken, duurt zo’n drie weken tot drie maanden en eindigt pas als jij jouw studie hebt gevonden. Het laatste gesprek is meestal weer samen met je ouders waarin jij uitlegt hoe je tot je keuze gekomen bent. En als je gestart bent met je studie is er de mogelijkheid voor een ‘studie APK’; een gesprek halverwege het eerste jaar om te checken of je op de juiste plek zit en eventuele twijfels en problemen te bespreken.

Tijdens het traject kan in overleg besloten worden om aanvullend te testen naar aanleiding van een specifieke vraag of om een beter beeld te krijgen van je capaciteiten bijvoorbeeld.

Als je wil studeren in het buitenland, maak dat dan kenbaar aan je coach. Eerst zoek je uit welke richting je op wil, daarna kunnen we in overleg met Bureau Buitenland kijken bij welke instanties in het buitenland je terecht kunt.

Varianten van het gewone studiekeuzetraject zijn:
– studiekeuzetraject voor 4 havo en 5 vwo >>
– kort studiekeuzetraject >>