door Annette  Lehmann

Voor studenten die een bachelor gehaald hebben aan een Nederlandse universiteit, bestaat nog heel kort de mogelijkheid zich in te schrijven voor bepaalde masteropleidingen die in september beginnen. De deadlines van sommige studies staan op 1 juni of zelfs 1 juli. En dat is goed nieuws voor de studenten die nog op zoek zijn.

Op dit moment ben ik in contact met een aantal studenten die nog geen keuze voor een master hebben kunnen maken. Die keuze voor wel of geen master valt veel studenten kennelijk zwaarder dan de keuze voor een bepaalde bachelor. Als reden hiervoor wordt vaak aangegeven, dat je op dit moment in je leven aanstuurt op een baan. Veel studenten krijgen een baan aangeboden bij het bedrijf waar ze stage lopen of onderzoek doen. Maar wat wil je na je studie gaan doen en wat hebben de diverse bedrijven je precies te bieden? En bij wat voor soort bedrijf zou je dan onderzoek kunnen gaan doen?

Laatst sprak ik een student die voor zijn master keuze stond. Dat wil zeggen: hij had al een keuze gemaakt, was al begonnen, maar het bleek niet de juiste keuze te zijn. Hij liep helemaal vast, kon zich niet concentreren, haalde bijna geen tentamens of ging überhaupt niet naar college toe. Hij begon ernstig aan zichzelf te twijfelen. Ben ik te dom? Ben ik niet geschikt voor studeren in het algemeen? Is het beter om te gaan werken? Maar krijg ik hier later misschien spijt van? Dit zijn een paar van de twijfels waar mijn collega Adine Tjeenk Willink het in haar blog van 16 mei jl. over had.

Deze student kwam erachter, dat hij eigenlijk heel veel dingen leuk vindt en dat hij zich voornamelijk richtte op de dingen die hij nog niet kon. Na zijn bachelor technische bestuurskunde, wilde hij zich meer gaan toeleggen op informatica. De vakken die hij in het schakeljaar volgde, vond hij heel interessant, wat hem nog meer sterkte in zijn keuze voor een master technische informatica. In het eerste jaar van zijn master kwam hij er echter achter, dat hij informatica heel erg leuk vond, maar dat deze master te diep op teveel voor hem oninteressante zaken inging.

Doordat je na je bachelor eigenlijk nog heel veel kanten op kunt (al dan niet met een schakelprogramma), sta je (in ieder geval) voor de tweede keer voor een belangrijke keuze. Bij een aantal studenten volgt een master die natuurlijk voortborduurt op de betreffende bachelor opleiding. Is dat niet het geval, dan is het goed even pas op de plaats te maken en een aantal zaken op een rijtje te zetten. Vragen die je daarbij kunnen helpen, zijn bijvoorbeeld:

  • Waarom heb je destijds voor deze bachelor gekozen?
  • Klopten je motieven uiteindelijk ook met de praktijk? Zo nee, wat was er anders?
  • Welke aspecten van je bachelor vond je interessant, leuk en welke niet?
  • Ben je tijdens je bachelor tot nieuwe inzichten, nieuwe interesses gekomen?
  • Waar ben je goed in en wat gaat je minder goed af?
  • Zijn er dingen die je minder goed kunt, maar die je wel graag zou willen leren? En wat zou je daar dan daadwerkelijk mee willen gaan doen?
  • Wat vind jij belangrijk in je toekomstige baan?
  • Welke masters sluiten direct aan op je bachelor?
  • Wat houden die masters precies in en wat kun je er mee gaan doen in je werkende leven?
  • Sluiten deze masters aan op je interesses en op wat jij belangrijk vindt in je leven, je werk?

Daarnaast kan het zeer behulpzaam zijn bij bedrijven te gaan praten. Schrijf je in voor evenementen georganiseerd door de diverse universiteiten, doe mee aan projecten. Praat met headhunters of vrienden van je ouders uit verschillende disciplines. Je komt ook verder als je de zaken op een rijtje zet die je juist niet interessant vindt. En als je er helemaal niet meer uitkomt, praat met ons. Wij kunnen je verder helpen bij deze keuze.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken