door Emilie Egberts

Mensen denken vaak dat stoppen, opgeven of niet doorzetten zwak is. Je bent al snel de student die er volgens anderen niet hard genoeg voor werkt of niet genoeg voor over heeft. Maar is dat wel zo?

Het wordt in onze maatschappij als een groot goed gezien een doorzetter te zijn. Ik zal niet ontkennen dat doorzettingsvermogen mensen heel ver brengt, maar het kan er ook voor zorgen dat mensen hun geluk en plezier uit het oog verliezen en zichzelf eigenlijk te weinig afvragen of een doel dat ze nastreven of een studie die ze gekozen hebben nog wel is wat ze echt willen.

Alleen omdat je een commitment bent aangegaan met betrekking tot een studie of een specifieke stage of masteropleiding, betekent niet dat de optie om te stoppen niet bestaat. De inhoud van een bepaalde studierichting of vakgebied waar je zeer enthousiast of zelfs gepassioneerd over was, kan namelijk uiteindelijk niet blijken te zijn wat je dacht dat het zou zijn. Of de resultaten van je tentamens vallen keer op keer tegen. Bovendien verander je als persoon, maak je gebeurtenissen mee en leer je nieuwe mensen kennen als je gaat studeren, waardoor ook je ideeën en toekomstplannen kunnen veranderen. Immers, als ik nooit had bijgesteld wat ik vroeger wilde worden, was ik nu violiste of biologe geweest! Als je groeit en je ontwikkelt, wees dan niet bang of te trots om te stoppen waar je mee bezig bent en om je richting en doel te veranderen dan wel bij te stellen!

Maar: zorg wel dat je gegronde redenen hebt om te stoppen en je beslissing goed doordacht neemt. Wanneer je onrust of neiging tot opgeven resulteert uit het feit dat je obstakels of belemmerende gedachten tegenkomt, zoek dan uit wat je tegenhoudt en treedt als het nodig is buiten je comfortzone. Het aangaan en oplossen van deze obstakels en moeilijke momenten, kan je dan juist helpen bij het volgen van je droom en zorgen dat je bij je doel kan blijven en je studie kan afmaken.

TIPS

Als je twijfelt:

  • Check bij jezelf of je met jouw studie nog nastreeft wat je wil in de toekomst.
  • Ga bij jezelf na welke zaken je energie opleveren: levert de energie die je in je studie steekt je ook weer genoeg energie op om verder te gaan?
  • Bedenk dat het bijstellen, herdefiniëren en/of veranderen van je studiedoelen, bijvoorbeeld door een andere richting te kiezen of bijvakken te volgen, niet hetzelfde is als opgeven. Het is juist het beste halen uit een bestaande situatie.

Zoek hulp of steun wanneer:

  • Je het gevoel hebt op een kruispunt te staan en het zelf moeilijk vindt om een keuze te maken of beslissing te nemen.
  • Je last hebt van belemmerende gedachten die je tegenhouden een beslissing te nemen die voor jou goed is.
  • Je je laat beïnvloeden door meningen van mensen in je omgeving, zoals je ouders, studiegenoten of andere vrienden.

Maar ook:

  • Wanneer stoppen/opgeven een manier is om de moeilijke momenten, obstakels en belemmerende gedachten, die je tegenkomt op de weg naar je doel, te vermijden. Belangrijk is dan om uit te zoeken wat je tegenhoudt en welke ondersteuning je nodig zou hebben om buiten je comfortzone te durven treden en weer met nieuwe energie je studie te hervatten en af te maken.

“You are never too old to set another goal or to dream a new dream.”             C.S. Lewis

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken