Amsterdam, mijn dierbare stad, waar ik al zoveel jaren met heel veel plezier woon, zie ik in rap tempo veranderen. Op straat hoor je alle talen door elkaar en is er een diversiteit aan nationaliteiten dit in tegenstelling tot een paar jaar geleden. In winkels, restaurants, café’s en sportscholen wordt je in het Engels aangesproken en cultuur, zoals kunst en eten alles is één grote smeltkroes aan het worden.
Deze mix van culturen en nationaliteiten maakt waarom de stad zo dynamisch is en zich ontwikkelt tot een geweldige internationale metropool waar wij op meeliften. Buitenlandse (waaronder veel technologie bedrijven) komen af op een gunstig vestigingsklimaat, niet alleen financieel maar ook sociaal. Overal wordt Engels gesproken, een goed aanbod van internationale scholen, een werkende infrastructuur en een woningmarkt die naar internationale maatstaven nog betaalbaar is. Na de mogelijke BREXIT (ruim 250 bedrijven staan op de nominatie om zich in Nederland te vestigen) zullen er echter tekorten ontstaan op de woning- en onderwijsmarkt.
Ook is het zeer aantrekkelijk voor buitenlandse studenten om in Nederland te studeren. College geld is een schijntje in vergelijking met omringende landen, in het bijzonder met Amerika, en de meeste studies worden inmiddels in Engels gegeven. Zo waren in 2018 74% van alle masters in het Engels.
Regelmatig maak ik mee dat aankomende Nederlandse studenten voor de keuze staan: ga ik de studie in het Engels volgen of kies ik voor mijn moedertaal. Terughoudendheid voerde de boventoon met als reden angst dat het te moeilijk zou zijn. Langzamerhand zie ik een omslag: er zijn veel positieve kanten aan het studeren in het Engles.
Boeken en tentamens zijn vaak in het Engels bij de meeste (niet talige) studies zodat je toch al aan de terminologie gewend raakt. Je vergroot je kans om een internationale ervaring op te doen in de vorm van een minor, master en/of stage in het buitenland. Door deze ervaring maak je kennis met andere culturen en zal het je eigen achtergrond in een ander daglicht zetten.
Natuurlijk is er wel discussie of het verstandig is om een studie te volgen in een andere taal, zeker als de docenten nog niet helemaal gewend zijn aan geven van colleges in die taal.
Maar voor de meeste studenten levert de verbreding van de horizon een belangrijk leermoment en zal het bijdragen aan een betere aansluiting op de (internationale) master- en arbeidsmarkt.
Handige nationale en internationale studie/master zoekmachines zijn:
En het Nuffic de organisatie voor internationalisering van het onderwijs.