Van eindexamenstress naar studentenstress – waar moet je straks allemaal aan denken?
Voor de meeste eindexamenkandidaten is het bijna D-day. Nu nog de eindexamenstress maar als alles afgerond is kan er na de laatste toets lekker gefeest worden (geslaagd, her of gezakt). Daarna breekt er een heel nieuw hoofdstuk aan: het studentenleven. Spannend, leuk, maar ook behoorlijk overweldigend, dat kan stress opleveren! Want naast de vrijheid van zelf je tijd indelen, studeren wat je leuk vindt en nieuwe mensen ontmoeten, moet er ook een hoop geregeld worden. Wat kun je verwachten, en hoe zorg je dat het niet allemaal tegelijk op je afkomt?
- Een nieuwe stad
Misschien blijf je dicht bij huis, maar veel studenten trekken naar een nieuwe stad. Dat betekent oriënteren: waar ligt je hogeschool of universiteit precies? Wat zijn fijne wijken om te wonen? Waar haal je de beste koffie, en hoe werkt het openbaar vervoer daar eigenlijk?
Tip: plan een dagje naar je toekomstige stad om alvast een beetje de sfeer te proeven.
- De zoektocht naar een kamer
Een van de grootste uitdagingen: het vinden van een kamer. Ga je op jezelf wonen of liever met huisgenoten? Schrijf je op tijd in bij woningplatforms, reageer actief op kamers, en wees niet bang om hospiteer avonden te bezoeken (hoe spannend dat ook klinkt).
Tip: Begin vroeg! Vooral in steden als Utrecht, Amsterdam of Groningen is er veel concurrentie.
- Introductieweken – meedoen of niet?
De introductieweken zijn dé kans om nieuwe studiegenoten en de stad te leren kennen. Van informatieve dagen tot feestjes, sporttoernooien en kroegentochten: er is voor ieder wat wils. Ook als je introvert bent, is het een goede manier om alvast wat gezichten te leren kennen.
Tip: Schrijf je op tijd in, want sommige intro’s zitten snel vol.
- Opstarten: boeken, roosters en colleges
Boeken bestellen, je digitale leeromgeving leren kennen, een laptop die het goed doet, studieroosters uitpluizen… Het zijn allemaal dingen die je vaak vlak voor of in de eerste week moet regelen. Houd je mailbox in de gaten, want je opleiding stuurt vaak checklists en informatie door.
Tip: Vraag aan ouderejaars welke boeken echt nodig zijn – dat scheelt geld.
- Hobby’s en sportclubs en studentenverenigingen
Studentenverenigingen, sportclubs, studieverenigingen of creatieve workshops – je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt je ergens bij aansluiten. Een mooie manier om snel nieuwe mensen te leren kennen.
Tip: Kies 1 of 2 dingen die je écht leuk vindt. Alles willen doen is verleidelijk, maar zorgt ook voor overbelasting.
- Regelen, regelen… maar met rust en overzicht
Het lijkt misschien nu alsof je een gigantische to-do lijst hebt maar je hoeft niet alles tegelijk te doen. Maak een planning, zet deadlines in je agenda, en wees niet te streng voor jezelf als iets niet meteen lukt. Je bent niet de enige die het spannend vindt.
Op sites als wijzeringeldzaken.nl en studenten.com kan je ook goede informatie en tips vinden.
Tip: Praat met anderen die hetzelfde meemaken – samen is het allemaal net wat minder overweldigend.
Tot slot: gun jezelf de tijd. Je hoeft niet vanaf dag één alles perfect te doen. Studeren is ook groeien, proberen, vallen en opstaan. Dus adem in, maak je examens af, en weet: er komt veel op je af, maar je staat er niet alleen voor.