Om een passende studie te vinden is het nodig om eerst ‘meetlatjes’ te bepalen waaraan die studie moet voldoen. Die meetlatjes komen van en uit jou zelf. Zoals ze bij loopbaancoaching – en eigenlijk is je studiekeuze de start van je loopbaan, dus je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen – spreken over de basisvragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Hoe kom ik er?’.

Jezelf kennen

Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker – en ook leuker – het studiekeuzeproces zal verlopen. Dus wie ben je eigenlijk? Wat vind je leuk en niet leuk om te doen? Welke omgeving vind je fijn/niet fijn? Wat is voor jou belangrijk? Wat heb je tot nu toe al gedaan? En zo kan ik nog wel een heleboel meer vragen stellen. Die, als je ze allemaal beantwoord hebt, jou handvatten ofwel meetlatjes geven om de studies die je gaat bekijken tegenaan te leggen.

DISC

In ons coachingstraject werken we onder andere met de DISC-methode. Dit is een gedragsassessment. Ooit van het boekje ‘Omringd door idioten’ gehoord? Door te kijken wat voor gedrag je vertoont in verschillende omstandigheden kun je voor jezelf bekijken welke studies daarbij passen en ook op welke school/universiteit. Voorbeeldje: ben je erg gericht op anderen dan is het van belang om een school te kiezen waar je de sfeer fijn vindt en veel samen kunt werken. Ander voorbeeld: Werk je graag zelfstandig en ben je serieus en analytisch dan vind je waarschijnlijk een studie waar je veel moet onderzoeken interessant.
De DISC levert dus een handige meetlat op.

Geen meetlatjes?

Als je niet eerst naar jezelf kijkt en gewoon maar wat open dagen afloopt – of afgaat op wat anderen zeggen/doen – dan is datgene wat je daaruit ophaalt vaak teleurstellend. Herken je dat? Er is zoveel informatie, iedereen doet leuk en vrolijk, er zijn gewoon teveel prikkels.
Het lastige van meetlatjes vinden is dat je met jezelf aan de slag moet. En dat vinden mensen vaak niet prettig om te doen. Toch levert het veel op omdat je daarna gerichter naar de open dagen kunt. Zie ook deze blog van StudiekeuzeOpMaat.

Dus….

Een studie kiezen is een proces dat tijd nodig heeft; dat begint met ontdekken wie jij bent en eindigt met de studie waar je je voor aanmeldt. Om vervolgens weer met een nieuw begin te starten… namelijk: een ‘uitdagende (D)’ of ‘levendige (I)’ of ‘harmonieuze (S)’ of ‘gestructureerde (C)’ studietijd ☺.

Mocht je er zelf niet uitkomen, dan ben je vanzelfsprekend van harte welkom bij één van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken