Zo vaak schuiven er scholieren/studenten bij mij aan tafel die iedere keer uit 1 studie kiezen. Ze gaan naar een open dag… bezoeken bijvoorbeeld psychologie en dat blijkt niet aan te slaan. Vervolgens gaan ze naar Bedrijfskunde en dat past ook al niet. Ja…. wat past dan wel? Zo werkt kiezen niet. Kiezen is een eindpunt van een onderzoek; van een zoektocht. Een zoektocht naar wat bij jou als persoon past; dus wie ben jij zelf eigenlijk? Wat vind jij belangrijk? Wat doe je met veel plezier? Het is handig om terug te kijken naar wat je tot nu toe al gedaan en beleefd hebt en dat eens op een rijtje te zetten. Wat was leuk/niet leuk en waarom eigenlijk? Je kunt ook eens een inventarisatie maken wat je allemaal al kunt. Ben je bijvoorbeeld goed in samenwerken? Presenteren? Game je graag? Of ga je liever sporten? Waar ben je goed in? Waar blijkt dat uit? En een derde onderdeel van de zoektocht: denk eens na over de toekomst. Waar droom jij van? Wat wil je bereikt hebben of juist niet ‘als je later groot bent’? Als je deze ontdekkingen van jezelf (jouw meetlat) naar een studie zou vertalen, wat past daar dan bij?
Dan komt het andere onderdeel van het onderzoek: rondsnuffelen in alles wat er aangeboden wordt aan opleidingen en andere mogelijkheden. En dat is veel en heel divers. Als je daarmee bezig gaat en alles bekeken wil hebben voordat je gaat kiezen dan ben je op je 80ste nog niet klaar. Je dient daar dan een eigen systeem voor op te zetten, met iedere keer kleine keuzemomenten. In dit systeem (schrift, notebook, excel) zet je de studies en de informatie die je erover kunt vinden. De informatie verzamel je via internet, via open dagen, m.b.v. ouders, familie, vrienden en daarachter zit weer een netwerk aan contacten van bijvoorbeeld mensen die de studie al doen of gedaan hebben. Hoe meer informatie je verzamelt hoe beter je de studies langs jouw meetlat van ‘wie ben ik/wat kan ik/wat wil ik’ kunt leggen. Bijkomend – groot – voordeel je kunt ze ook met elkaar vergelijken waardoor je de beste match met jouw meetlat eruit kunt halen.
‘De ware Jacob bestaat niet’, wordt weleens gezegd. Dat geldt ook voor studies…. je zult zien dat er veel ware Jacobs bestaan die allen niet 100% perfect zijn, dus als je nog moet kiezen tussen 3 studies kies dan degene die nu het beste past en weet dat die andere 2 studies ook prima waren geweest.
Klinkt dit allemaal heel zwaar? Uit ervaring weet ik dat coachees de zoektocht uiteindelijk heel leuk vinden als ze de ontdekkingen maar kunnen delen met anderen. Hulp nodig bij jouw zoektocht? De coaches van StudiekeuzeOpMaat helpen je graag.