door Marjan Kamphuis

Je bent op zoek naar een passende studiekeuze of je doet voor de tweede of derde keer een poging daartoe. Waar loop je misschien tegenaan en hoe pak je dat nou aan?

Aan het begin van je keuzeproces laat je het liefst zoveel mogelijk opties open. Je zoekt naar studies die aan al je eisen en verwachtingen voldoen. De meeste jongeren zeggen dan bijvoorbeeld dat hun studie in ieder geval leuk en interessant moet zijn en tot een goede baan met toekomst moet leiden. Dat ze succesvol in hun baan willen zijn, zodat ze aan de verwachtingen van anderen en/of zichzelf kunnen voldoen. In dit stadium ligt alles nog open en hoeven er nog geen echte keuzes te worden gemaakt.

Het wordt vaak pas lastig als je je studiemogelijkheden gaat selecteren. Dan neemt de verwarring toe want je moet je een weg banen door al die mogelijkheden en eisen, terwijl je (nog)niet echt weet waar je naar op zoek bent. Dan kom je bij jezelf terecht, bij de vraag wie ben ik en wat wil ik echt. Dat is niet zo makkelijk. Je weet niet goed of je jezelf wel ziet zoals je echt bent of dat je jezelf ziet zoals je graag gezien wil worden. Of dat je wil voldoen aan het beeld dat belangrijke anderen van je hebben (of dat je dénkt dat anderen van je hebben).

Ga op zoek naar wie je bent en niet bent. Onderzoek je talenten en wat niet tot je mogelijkheden behoort. Ben eerlijk tegenover jezelf en kijk welke vooroordelen, overtuigingen en patronen je misschien in de weg zitten. Dan kom je erachter wie je bent. Je ontdekt gaandeweg waarvan je droomt en wat echt belangrijk voor je is en dan weet je ook waar je naar op zoek bent.

Van daaruit kun je de beste keuzes maken. Als je bij het selecteren van studies merkt dat je allerlei belemmeringen opwerpt zit je niet goed. Je gaat dan in de vermijding. Als je merkt dat je bij het onderzoeken van een studie steeds enthousiaster wordt en je voelt ook aan je lijf dat je er blij van wordt dan zit je op de goede weg. Laat dit een kompas voor je zijn.

Als je durft en leert te kijken naar wie je echt bent en van daaruit gaat kiezen ervaar je een enorme ruimte en energie en kun je vanuit je hoofd en je hart een bewuste keuze maken voor jouw toekomst.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken