door Alice Boreel

Onder mijn studiekiezers die een studie in Rotterdam overwegen is wat onrust ontstaan. Klopt het dat je op de Erasmus Universiteit volgend jaar alle 60 punten van je eerste jaar in één keer moet halen om door te mogen met je studie? 

Ja, dat klopt. Althans, er zijn plannen voor. De Erasmus Universiteit is dit studiejaar al begonnen met die 60-punten norm bij een aantal studies zoals Bestuurskunde en Psychologie. Haal je daar je 60 punten niet, dan krijg je een afwijzend bindend studieadvies (BSA). Je kunt je dan gedurende drie jaar niet inschrijven voor de betreffende opleiding aan de EUR.
Voor 2012-2013 willen alle bacheloropleidingen (behalve Geneeskunde) aan de EUR dat studenten in één jaar hun eerste jaar afronden. Ze gaan daarvoor over tot een ‘jaarklassensysteem’. De jaarklas waarmee je start blijft zo veel mogelijk bij elkaar. Dat geeft een sterkere onderlinge band met je medestudenten.

Het klinkt wat schools en dat is het ook, vooral qua organisatie. Er is extra aandacht voor studiebegeleiding, je wordt gestimuleerd om met dagelijkse regelmaat te studeren en te presteren en op vaste momenten in het jaar krijg je een tussenstand van je resultaten. Lichte onvoldoendes kun je compenseren met voldoendes en je hebt maar een paar herkansingsmogelijkheden. Dat laatste is bedoeld om uitstelgedrag te voorkomen. Want juist dat uitstelgedrag breekt veel studenten op: ze lopen vertraging op of stoppen met hun studie.

Heb je zo nog wel tijd voor een studentenleven naast je studie? Volgens de EUR wel. Tenminste als je slim studeert en je tijd goed indeelt.

Wil je alles weten over het BSA van de EUR kijk dan op:

Nominaal is normaal en dan vooral naar de veelgestelde vragen over de EUR-plannen met het jaarklassensysteem.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken