door Adine de Planque

De Studiekeuzetelefoon is alweer een week in de lucht en een van de vragen van de afgelopen week ging over de selectieprocedure bij kunstacademies. Veel scholieren hebben al hun energie gestoken in het drukke eindexamenjaar en niet veel tijd overgehouden om een portfolio op te bouwen , iets wat wel noodzakelijk is voor de toelating. Buiten het feit dat jongeren die de ambitie hebben om zich in te schrijven voor een kunstopleiding deze portfolio paraat moeten hebben is er een grote dosis moed en doorzettingsvermogen nodig om de uitdaging aan te gaan, zeker in deze economisch onzekere tijden.

Omdat ik zelf een kunstopleiding heb gedaan komen veel van deze “kunstkinderen” bij mij. Er volgt een hele zoektocht; want wat is nou precies datgene wat je aanspreekt en waar ben je goed in? Bij welke academie kun je het onderwijs krijgen dat bij jou past. Wil je graag een algemeen jaar doen? Ben je op zoek naar multidisciplinair onderwijs? Wat zijn je mogelijkheden op de arbeidsmarkt? etc. etc.

Ik ben nog nooit een aankomende student tegen gekomen die niet onzeker was je moet immers echt iets van jezelf laten zien en dat maakt kwetsbaar.

In een studiekeuzetraject komt er veel aan de orde en kunnen we onze klanten langzaam voorbereiden op de toelating. Maar voor de last minute bellers die te laat zijn voor de selectie ligt dat anders.

Gelukkig is er een oplossing: In Amsterdam bestaat sinds vier jaar de opleiding MKstart

MKstart is een particuliere opleiding, waarbij je je een jaar lang bezighoudt met het opbouwen van een portfolio dat je kunt gebruiken om toelating te doen bij alle creatieve opleidingen voor kunst & vormgeving. Omdat bijna alle kunstopleidingen de komende jaren 20% minder studenten mogen aannemen en meer op kwaliteit moeten selecteren is een goed portfolio nog belangrijker geworden!

Het docententeam van MKstart bestaat uit professionele vormgevers en kunstenaars. Zij zijn werkzaam in hun eigen vakgebied en geven daarnaast les. Vakmensen dus die hun ervaring en deskundigheid overbrengen aan jou. De groep bestaat uit maximaal 15 studenten, daarom is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.

Bij MKstart komen alle klassieke vakken zoals tekenen, schilderen, grafische technieken en hakken in steen aan bod. Maar je gaat je daarnaast ook bezig houden met fotografie, styling en illustratie. Je gaat bovendien zelfstandig films maken en ontdekken hoe je door gebruik van Photoshop beeldmateriaal kunt verbeteren en manipuleren.

 Ongeveer 80% van de studenten stroomt door naar een opleiding voor kunst & vormgeving, op MBO of HBO niveau. De afgelopen 4 jaar zijn studenten onder andere aangenomen op Academie Artemis Amsterdam, Amsterdam Fashion Institute, ArtEZ Arnhem mode, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht richtingen fine arts, illustratie, klassieke animatie en de docentenopleiding, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag grafisch ontwerpen, Nimeto Utrecht en de Fotovakschool Amsterdam. De overige 20% kiest voor een andere opleiding.

Het grote voordeel is dat deze opleiding onafhankelijk is, dus je hoeft niet bang te zijn dat je toekomstige leraren al kritisch over je schouder staan mee te kijken of je wel geschikt bent.

Het nadeel is dat het particulier is en je geen recht op studiefinanciering hebt, alhoewel dat ook weer een voordeel kan zijn want het verkleint de kans op de langstudeerdersboete!

Voor meer informatie :

http://www.mk24.nl/start/

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken