door Marjan Kamphuis
Halverwege het laatste jaar voor het eindexamen begint meestal de vraag door je hoofd te spelen: ”Welke studie ga ik kiezen?” De vraag komt op, je denkt en praat erover en het zakt weer weg om later weer even terug te komen. En dan zit je ineens halverwege het examenjaar en nóg weet je het niet echt. Lastig in een periode dat je toch al genoeg aan je hoofd hebt.
Er zijn steeds meer leerlingen die al in het voor-eindexamenjaar serieus aan de slag gaan met een passende keuze en daar zijn verschillende redenen voor zoals:
– je wil weten welke opleiding echt bij je past en je wil de tijd nemen om je keuze te laten rijpen
– je wil geen keuzestress aan het einde van je examenjaar
– je moet je vóór 1 mei hebben ingeschreven voor een studie
– je wil weten welke alternatieven er zijn voor als je wordt uitgeloot
Zo ging het ook met Flores, die in VWO 5, op advies van haar mentor, ging nadenken over een tweede studie, voor als ze uitgeloot zou worden voor haar eerste keus: Geneeskunde. Ze vertelt:
“Ik ging een studiekeuzetraject doen en heb een test, een aantal opdrachten gedaan en meerdere coachingsgesprekken gehad, waardoor ik nu echt weet dat Geneeskunde mijn eerste keuze is en blijft. De tweede studie die ik gekozen heb is voor mij een heel goed alternatief wanneer ik uitgeloot zou worden. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat beleid maken ook een van de dingen was die bij me passen. Mijn coach bood, naast een aantal andere studies, de studie European Public Health aan. Ik had hier nog nooit van gehoord, heb me erin verdiept en ben naar een proefstudeerdag geweest. Daar kwam ik heel enthousiast van terug. Ik had mijn tweede studie gevonden. Ik ben opgelucht en ga met nog meer motivatie naar school. Veel van mijn klasgenoten weten het nog niet, gaan wel naar Open Dagen, maar hebben soms nog geen idee welke studie, in welke richting ze zouden willen kiezen. Het blijft vaak bij “iets met …….”. Ik ben blij dat ik het nu al wel weet. Terwijl ik zie dat mijn leeftijdgenoten nog stressen rond studiekeuze en niet weten waar ze moeten beginnen, kan ik met een rustig gevoel mijn examenjaar in. Ik heb nu een goede motivatie om hard te werken voor mijn eindexamen en geen stress rondom studiekeuze. Ik sta helemaal achter mijn studiekeuze en heb het gevoel dat, als ik dit ga studeren en hier een baan in vind, ik hier mijn hele leven gelukkig in zal zijn. Dat vind ik een heel fijn gevoel”.
Flores komt deze week bij mij haar presentatie doen als afronding van het studiekeuzetraject, in het bijzijn van haar ouders. We zijn het traject in november begonnen en hebben de tijd genomen voor haar persoonlijke keuzeproces. Tijdens de presentatie kijkt ze terug op hoe ze het traject is begonnen, wat ze over zichzelf te weten is gekomen en welke stappen ze heeft gezet om te komen tot haar keuzes.
Wil jij ook tijdig weten welke opleiding of studie je wil gaan doen? Zet dan ook op tijd je stappen.