Door Harriet van den Heuvel

 Scholieren die over een paar maanden eindexamen gaan doen herkennen deze vraag wel: “en… weet je al welke opleiding je hierna gaat doen?”  Voor veel scholieren in het vóórlaatste jaar van de middelbare school lijkt deze vraag nog ver weg. Maar kiezen is een proces en in het geval van studiekeuze vraagt dit tijd.

Waar begin je?Stap 1: Zeg hardop tegen jezelf: ”Ik zit in de laatste fase van de middelbare school: hoe wil ik daarna verder? Doorstuderen? Werken? Tussenjaar? Leren en werken?” Het antwoord hoef je nog niet te hebben, maar je geeft jezelf een signaal: actie!

Stap 2: De eerste stap in je zoektocht ligt bij jezelf. Beantwoord eens deze vragen: waar zie je jezelf later? Waar liggen talenten, interesses? Vraag het ook eens aan een aantal anderen: waar zien zij jou en waarom?

Stap 3: Op basis van deze informatie verken je alvast een aantal interessante aandachtsgebieden die goed bij jou zouden passen. Studiekeuze123 is hiervoor een handige website. Lees over opleidingen en kijk of jij als persoon past bij die opleiding en het beroepenveld.

Misschien kom je erachter dat veel beroepen je nog niet zoveel zeggen: wat is een ‘Leisure manager’ of een ‘Data-analist’? Stel dan eens vragen aan je omgeving: je ouders, familie of buren; wat is hun beroep? Wat houdt dat in?  En als je iets leuks ontdekt: vraag of je eens een dagje mee kunt lopen!

Stap 4: Wanneer je een aantal leuke opleidingen hebt ontdekt, bezoek dan open dagen. Stel daar je eigen vragen en ga ontdekken wat jij belangrijk vindt in een studie en ook wat je daarbuiten belangrijk vindt bijvoorbeeld qua stad of grootte van de opleiding.

Stap 5: “Wie ben ik, wat wil ik, wat heb ik gehoord, wat heb ik gezien”: als je dat op een rijtje hebt, ben je al goed op weg!  Misschien zijn er nog 2 of 3 leuke studies over. Bekijk deze op inhoud, vergelijk en… ga proefstuderen of meelopen. Dan ervaar je echt hoe die studie en omgeving is.

En hoe verloopt die zoektocht in de tijd?

Wil je alle mogelijkheden goed kunnen onderzoeken en dus óók de studies met een decentrale selectie, moet je rekening houden met de datum 15 januari 2019, want dat is de inschrijvingsdeadline voor fixusopleidingen. Die datum klinkt misschien ver weg.

Bedenk echter dat er gemiddeld 3 rondes per jaar zijn met open dagen. Komende twee maanden (maart en april) is er nog veel voorlichting, daarna pas weer na de zomervakantie. Soms zijn er op één datum meerdere open dagen, dus is het fijn dat je een tweede ronde nog kunt benutten voor andere studies van je verlanglijstje.  En daarna ga je nog meelopen of proefstuderen.

Helemaal niet vreemd dus om de komende maanden al te starten met die eerste brede verkenning, óók omdat het heel fijn is om ruimschoots vóór je eindexamendrukte te weten welke vervolgstudie je gaat doen! Wie weet kun je komende maanden alvast een eerste open dag bezoeken. De coaches van StudiekeuzeOpMaat helpen graag! Sinds kort werken wij met de Student Profiel Analyse: een mooi instrument bij de eerste stappen in die zoektocht: inzicht in gedrag, motivatie en talenten.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken