Het is de tijd dat schooltassen en vlaggen sierlijk aan de vlaggenmasten hangen, wapperend in de wind, een pracht gezicht, wat staat voor een behaald succes! Gepaste trotsheid omdat het eindexamen goed is afgerond, iets wat gevierd mag worden.

Iedereen behaalt zijn eindexamen (bachelor/master) op een andere manier, de één doet het met 2 vingers in zijn neus, de ander is dag en nacht aan het ploeteren.

De intentie waar het examen mee wordt afgelegd verschilt ook van leerling tot leerling. Waar sommigen het motto hebben ‘als het maar een voldoende is’, streven anderen naar een ‘cum laude’.

Hoe de aanpak ook is er kunnen omstandigheden zijn waardoor het examen/tentamen (en uiteindelijk het doel) toch niet gehaald wordt. Droevig, maar ook daar kan een leermoment uitgehaald worden waardoor het de volgende keer beter zal gaan en de euforie nog groter is!

Een niet te onderkennen groep jongeren van de generatie Z (geboortejaar 1995-2010) kampt met gevoelens van stress, angst, eetstoornissen en negatieve gedachten zoals jaloezie en schuldgevoel. Vaak vloeit dit voort uit een extreme hang naar perfectie in studie, werk en bestaan. Het intensief gebruik van social media is daar voor een groot gedeelte debet aan. Waar vooral een schijnwerkelijke succesvolle wereld getoond wordt.

Gelukkig is er steeds meer een hang naar ‘The ‘perfection of imperfectionism’ .

Fouten maken is niet erg, zorg voor feedback en krijg daar het vertrouwen van, laat je niet uit het veld slaan door falen en omarm het imperfectionisme en de authenticiteit!

In het kader hiervan is de commencement speech van tennis legende Roger Federer voor het Amerikaanse Darmouth College tijdens de Graduation Ceremonie een absolute must om te bekijken of te lezen:

https://home.dartmouth.edu/news/2024/06/2024-commencement-address-roger-federer.

Deze topspeler benadrukt dat voor succes absoluut inzet nodig is om een doel te bereiken maar dat fouten maken bij het leven hoort. Bij de pakken neer gaan zitten is verloren energie. Kijk vooruit, begrijp dat niet alles perfect hoeft en ga op een verstandige wijze verder. En tenslotte verlies niet de andere aspecten van het leven uit het oog, kleine dingen die heel waardevol zijn: vriendschappen, familie en ervaringen buiten werk en studie om.

Ieder mens is immers uniek! Laten we met deze gedachte de zomer in gaan!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken