Op bezoek bij de KMA in Breda (Koninklijke Militaire Academie)

Onlangs waren de coaches van StudiekeuzeOpMaat op bezoek bij de KMA (Koninklijke Militaire Academie) in Breda. Een bijzondere ervaring! Omdat de studies toch wat anders zijn dan de reguliere Nederlandse bachelors is in deze blog een korte uitleg gegeven met enkele doorverwijzingen naar informatieve filmpjes en websites.

Wat maakt de KMA anders dan andere bachelors?

De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) verzorgt de opleidingen bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM, in den Helder) en is een bijzondere onderwijsinstelling. Niet alleen omdat alle studies die je er kunt volgen een militaire invalshoek hebben, maar je kunt je namelijk ook niet zomaar voor een studie aanmelden. Je moet solliciteren naar een functie bij Defensie.

Word je aangenomen, dan treed je in dienst van Defensie. Je ontvangt salaris en Defensie betaalt je studie. Daar staat tegenover dat je na je afstuderen een bepaalde tijd bij Defensie moet blijven werken.

De KMA in Breda verzorgt de militaire en vaktechnische opleiding en vorming van officieren.
Officieren in opleiding worden cadet (Landmacht, Luchtmacht, Marechaussee) genoemd.

Een officier is een militair leidinggevende vanaf de rang van tweede luitenant/luitenant ter Zee der tweede klasse. Daarnaast heeft een officier een vakspecialisatie. Die specifieke combinatie is de officiersfunctie. Er zijn bijvoorbeeld officieren die aan het hoofd staan van een gevechtseenheid, maar ook officieren die een technische, logistieke, administratieve of geneeskundige eenheid leiden. Ook vliegers, air controllers en de hogere leidinggevenden op een schip en bij de Marechaussee zijn officieren.

De combinatie van een militaire opleiding met wetenschappelijk onderwijs én persoonsvorming maakt dat het onderwijs van de Nederlandse Defensie Academie anders is dan een reguliere bacheloropleiding in Nederland.

De Beroepsopleiding is het militaire deel van de officiersopleiding en staat in het teken van je militaire/maritieme vorming. Deze wordt bepaald door het krijgsmachtsdeel waarvoor je hebt gekozen: de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine of de Koninklijke Marechaussee.

De bachelorstudie

De militair- wetenschappelijke opleiding (MWO) is een 4-jarige bachelorstudie aan de Nederlandse Defensieacademie en bestaat uit 3 studierichtingen:

  • Krijgswetenschappen
  • Militaire Bedrijfswetenschappen
  • Militaire Systemen en Technologie.

Je dient uiteindelijk te beschikken over vakspecifieke kennis die verband houdt met het onderdeel waar je gaat werken. De Vaktechnische Opleiding (VTO) zorgt voor die aansluiting tussen theorie en praktijk. Bij de Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee staat de VTO gepland na het afronden van de wetenschappelijke opleiding (zie hierboven). Bij de Marine is de VTO verweven met de bachelorfase.

Selectie

Tot slot is de selectie net wat anders dan de meeste reguliere opleidingen. Wanneer je solliciteert en aan de eisen voldoet, krijg je een uitnodiging voor de verschillende keuringen: medisch, sport en psychologisch. Ook volgt een aantal gesprekken over waarom je graag voor Defensie wilt werken.

Voorlichting

Zoals voor alle studies geldt: bezoek voorlichtingevents! Een studie aan de KMA vergt aardig wat oriëntatie en voorbereiding.

Alvast om thuis te bekijken:

Hulp nodig met je studiekeuze? We helpen je graag.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken