door Adine de Planque

In 2007 ging mijn oudste zoon studeren. Destijds woonden wij nog in Zwitserland en maakten eigenlijk alles maar half mee. Hij vertrok met een matrasje richting Delft en wij hadden geen idee wat zich daar allemaal afspeelde.

Anno 2017 en drie studerende kinderen later vraag ik me af hoe hij het als net 18- jarige ‘buitenlander” gered heeft, goochelend tussen zijn sociale, intellectuele en planmatige taken

Mijn jongste zoon (negen jaar verschil met de oudste) heeft dit jaar staatsexamen gedaan en is eind augustus geslaagd, te laat om nog te zoeken naar kamer en lid te worden van een studentenvereniging, dus dat wordt een jaartje studeren als thuiswonende student.

Dit is dus de eerste keer dat ik alles thuis meemaak rondom de studiestart.

Ik zie nu dat wij als ouders best een aantal dingen kunnen doen om die start zo goed mogelijk te laten verlopen, ook al woont je kind in een andere stad.

Hieronder wat tips:

  • Zorg voor een goed functionerende fiets om op tijd op college te kunnen zijn, een dik slot is geen overbodige luxe helaas.
  • De meeste studenten beginnen hun studententijd op een matrasje in een logeerhuis. Niet iedereen is zo gelukkig om in de eerste maanden een fijne kamer te vinden. Als ouders kun je wellicht helpen om een tijdelijk onderkomen te vinden zodat er in elk geval een plek is om alle studieboeken te stallen
  • Nu we het toch over de boeken hebben: Zijn die besteld? Misschien is dat in alle drukte vergeten. Als je echt goed werk wilt doen….
  • Alle universiteiten en hogescholen werken met een elektronische leeromgeving; de meeste informatie is hierop terug te vinden ook roosterwijzigingen en huiswerk. Check of je zoon of dochter weet hoe dit werkt en of er regelmatig op gekeken wordt.
  • Bij sommige studies moet je je zélf inschrijven voor werkgroepen en tentamens, best jammer als je zoon of dochter te laat was hiermee; dan is de eerste achterstand al opgelopen dus ook dit is iets om samen te checken.
  • Elke student heeft een rooster waarin staat waar hij wanneer verwacht wordt en ook wanneer de tentamens en de vakanties zijn. Vraag er eens naar en noteer het zodat je weet wanneer je een pannetje soep moet brengen of je kind bij jou thuis even een sprintje komt trekken richting tentamen
  • In Januari wordt het duidelijk of jouw zoon of dochter een goede kans maakt op het behalen van het BSA*. Een goed gesprek hierover onder de kerstboom kan geen kwaad zodat er tijdig actie ondernomen kan worden indien nodig. (Harder werken, minder feesten of eventueel een uitschrijving in Februari) Het is een gemiste kans om dit moment voorbij te laten gaan.
  • Als er nog een gerede kans is op het behalen van een BSA* is het misschien fijn als je meedenkt over eventuele bijlessen. Ook al staan ze niet te springen van enthousiasme, later zijn ze je dankbaar!
  • Als je kind migraine heeft, of somber is zorg dat hij of zij naar de dokter gaat zodat er eventueel later aan te tonen is dat er een medische reden was dat de studiepunten niet behaald zijn. Moedig hem of haar ook aan met de studieadviseur te gaan praten zodat deze ook op de hoogte is. Dit zijn de mensen die nog iets kunnen betekenen als er al veel is mis gegaan.

Natuurlijk worden niet alle ouderlijke bemoeienissen gewaardeerd en natuurlijk moet je zoon of dochter óók de kans krijgen om het helemaal zelf te doen. Maar een BSA is hard en onverbiddelijk en in veel gevallen te voorkomen.

*Een BSA (Bindend Studie Advies) is een beslissing van de universiteit of hogeschool over de voortgang van je opleiding. Elke student krijgt een studieadvies aan het einde van het eerste studiejaar. Het advies kan negatief zijn, je moet dan stoppen met je opleiding. Dit is het geval als je niet voldoende studiepunten hebt en voor jou geen bijzondere omstandigheden gelden.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken