door Marline Tjeenk Willink

Ben je van plan om (een tijdje) in het buitenland te studeren? Dan vraagt dat best wat uitzoek- en nadenkwerk. Maar de helft van de pret is de voorbereiding, toch? Allereerst is er natuurlijk de vraag wat je wil studeren. Vervolgens welk deel van de studie je in het buitenland wil doen (hele bachelor, minor of master… of misschien wil je wel alleen een gapyear, summerschool of stage tussendoor). In welk land en aan welke universiteit wil je dan studeren? En als laatste komt er ook veel geregel op je af, zoals eventuele extra studiekosten, behoud van je studiefinanciering, visum, woonruimte, verzekeringen etc.

Wat wil je studeren?

Deze vraag dien je eerst te beantwoorden voordat je verder gaat. Onze blogs over kiezen kunnen helpen om inspiratie op te doen als je moeite hebt met je keuze.

Welk deel van je studie in het buitenland? En waar?

Het startpunt voor studeren in het buitenland is de site van de overheid: Wilweg.nl.

Voor een overzicht van mogelijke studies/vakken in Europa kun je ook terecht op de commerciële website: Bachelorsportal. En via de verschillende internationale rankingsites kan je vervolgens checken wat de kwaliteit van de verschillende universiteiten is, bijvoorbeeld: QS Top Universities en Academic Ranking of World Universities.

Wil je specifiek naar Amerika dan kunnen organisaties als Fulbright en Ustudy je verder helpen.

Gaat het om een minor of een master, dan biedt je eigen universiteit of hbo vaak mogelijkheden voor een exchange (kost geen extra collegegeld), omdat zij samenwerkingsverbanden hebben met buitenlandse universiteiten. Ook kun je kijken op de sites: Mastersportal, Erasmus Mundus Master Courses en natuurlijk op de eerder genoemde rankingsites.

In Nederland kent men weinig verschil in niveau tussen de universiteiten onderling en de hbo’s onderling. Wel kennen wij het verschil tussen universiteit (bachelor of science) en hbo (bachelor of applied science). In het buitenland kent men geen hbo-niveau, alleen verschil in niveau tussen de universiteiten (zie de rankings). Je ziet in Nederland dus steeds vaker de naam University gebruikt worden door de hbo-instellingen. Dit betekent dat een hbo-bachelor goed kan aansluiten op een master in het buitenland. Uiteraard kan dat per universiteit verschillen, net als het niveau van de master, dus kijk goed naar de aanmeldingsvoorwaarden. Voor Engelstalige studies is als extra aanmeldingsvoorwaarde meestal een IELTS of TOEFL-test vereist. Deze testen zijn in Nederland af te leggen.

Ben je op zoek naar de invulling van een gapyear dan zijn er legio sites van talencursussen tot vrijwilligerswerk. Heb je hulp nodig om door dit oerwoud heen te komen dan kun je contact opnemen met onze samenwerkingspartner Bureau Buitenland. Ben je op zoek naar stages tijdens je studie dan bieden organisaties als AIESEC (bestuurd door studenten) en Kilroy diverse mogelijkheden. Naast deze twee zijn er nog vele andere bemiddelingsbureaus.

Wil je tijdens je studie naar een summerschool op een buitenlandse universiteit, kijk dan eens op NAHSS voor mogelijkheden in het verre oosten, Shortcoursesportal of Summerschools in Europe.

Wat moet je verder nog regelen?

Ook hiervoor kun je terecht bij Wilweg.nl, maar ook op de Nufficsite kom je veel praktische zaken tegen (o.a. internationaal registreren van diploma’s). En vergeet niet om met DUO contact op te nemen in verband met je studiefinanciering. Verder kun je misschien in aanmerking komen voor een beurs, o.a. Erasmusbeurs.

Hopelijk helpt dit artikel om je enthousiast te krijgen om de wereld ook via je studie te ontdekken. Naast de genoemde sites zijn er nog vele anderen die je verder kunnen helpen in je zoektocht. Mocht je hierbij een sparringpartner nodig hebben dan denken wij als coaches van StudiekeuzeOpMaat en Bureau Buitenland graag met je mee.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken