door Marline Tjeenk Willink
U kent ‘m wel… de uitspraak “behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Maar je moet toch ergens vanuit kunnen gaan als je een (studie) keuze moet maken. Met name ouders vragen regelmatig hoe de kwaliteit van een bepaalde hogeschool of universiteit is. En of hun zoon/dochter er wel goed aan doet om daar te gaan studeren.
Allereerst een geruststelling. De ruim 40 hogescholen (regulier en particulier) en 14 universiteiten van Nederland worden scherp in de gaten gehouden door de NVAO. Deze organisatie accrediteert alle opleidingen in opdracht van de overheid en als deze niet aan het juiste niveau voldoen trekt de NVAO de accreditatie in. Verder blijkt uit internationale rankings dat bijna al onze universiteiten tot de top 200 horen wereldwijd. Dat betekent niet dat het onderwijs in Nederland achterover mag hangen, maar juist dat de uitdaging om nog beter te worden opgepakt kan worden.
Jaarlijks doet Elsevier een onderzoek naar de beste hogescholen van Nederland. Dit zorgt ervoor dat de hogescholen enorm hun best doen om tot de top te behoren. Dit resulteert erin dat in 2013 andere opleidingen bovenaan stonden dan in de jaren daarvoor, dus de hogescholen houden elkaar scherp.
Maar niet alleen de hogescholen en universiteiten als geheel liggen onder de loep, ook de studies op zich worden vergeleken. De beoordelingen vinden plaats door de eerder genoemde NVAO, door studenten van de opleidingen en door docenten. Studiekeuze123 en TKMST zijn de bekendste informatie- en vergelijkingsites, maar ook universitairebachelors.nl en hbobachelors.nl die in 2012/13 door het Ministerie van Onderwijs zijn gestart geven veel informatie. En op de site Intostudies zijn ervaringsverhalen van studenten te vinden.
Bekijken en vergelijken van studies kan ook nog steeds via boekwerken. De keuzegids en studiegidsen van LDC zijn up to date maar vanwege de lijvigheid en de kosten met name handig voor decanen, studie adviseurs en studiekeuzecoaches.
Kortom het is best nog wel een werk om de kwaliteit van opleidingen te achterhalen. Dat wordt makkelijk naarmate je beter weet wat je kunt en wat bij je past. Dus start daar eerst maar eens mee om dat uit te zoeken.
Mooi meegenomen…. je onderzoeksvaardigheden worden al op de proef gesteld nog voordat je naar het hbo of de universiteit gaat!