door Harriet van den Heuvel

Deze vraag is momenteel actueel bij een deel van de ongeveer 145.000 eerstejaars studenten aan het Hoger Onderwijs. Zij lopen deze week de introductiedagen in de verschillende studentensteden of hebben die net achter de rug.

Na die introductiedagen plannen de sport- en studentenverenigingen hun eigen introductietijd, vaak genoemd de KMT: de Kennismakingstijd, wel of niet met de bekende ontgroeningsrituelen. Door de Universiteiten is een gedragscode opgesteld waaraan deze kennismakingstijd moet voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, alcohol etc.De stap van de middelbare school naar het studerende leven is een grote stap. Wat zijn nu de voordelen van het lid worden van een sport- of studie- of studentenvereniging?  Het grote voordeel is: in korte tijd veel nieuwe vrienden maken!  Er is veel keuze om je sociaal te verbinden. Wat precies het verschil tussen een studie- en studentenvereniging is, lees je in een eerdere blog.

Kies je voor een studentenvereniging dan leer je ook studenten van ándere studies kennen. Binnen verschillende verbanden – zoals een jaarclub, dispuut of huis – worden vrienden voor het leven gemaakt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld toneel te gaan spelen, muziek te maken, te sporten of -in een later stadium- in een commissie te gaan.

Op deze manier voelt een nieuwe student zich snel verbonden met zijn of haar nieuwe omgeving. En die verbondenheid blijkt een grote rol te spelen in de motivatie voor het studeren! Natuurlijk vraagt een vereniging ook veel tijd. Maar uit eerder onderzoek naar de relatie tussen het verenigingslidmaatschap en studiesucces bleek dat studenten die lid zijn van een studentenvereniging hun studie over het algemeen met meer succes doorlopen dan hun medestudenten. Dit is te verklaren omdat een lid zich sneller thuis voelt én omdat leden vaker samen gaan studeren in de universiteitsbibliotheek.

Veel universiteiten stimuleren daarom het lid worden van een vereniging. Behalve dat het gezellig is, zorgt lidmaatschap voor een sociaal vangnet tijdens de studie.

Behalve in korte tijd veel nieuwe vrienden maken, heeft lidmaatschap van een studentenvereniging nog andere voordelen. Via een studentenverenging kun je gemakkelijk een -vaak goedkopere- studentenkamer vinden. De meeste verenigingen hebben namelijk verenigingshuizen waarin je ofwel met studenten van dezelfde vereniging woont ofwel met studenten van verschillende verenigingen (de zogenaamde gemende huizen).

Ook zijn er op een studentenvereniging vele mogelijkheden voor ontplooiing buiten het studie-curriculum: alles wat in een vereniging gebeurt, wordt namelijk door leden zelf georganiseerd. Je kunt aangeven dat je interesse hebt in een commissie of bestuursjaar waarmee je weer hele andere ervaringen opdoet.

Misschien helpt bovenstaande bij de afweging om wel of niet lid te worden. Voorop staat natuurlijk de studie zelf! Studiejaar 2018-2019 gaat beginnen; de coaches van StudiekeuzeOpMaat gaan hun klanten met veel belangstelling volgen in hun nieuwe studie-avontuur!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken