door Deirdre van Schaardenburg

Wanneer ik met jongeren in gesprek ben over hun studiekeuze komt vaak als antwoord op de vraag wat wil je later worden: “Ik wil een eigen bedrijf”.

Als ik doorvraag blijkt het idee om eigen baas te zijn, doen wat je leuk vindt en veel geld verdienen vaak de drijfveer. Wat moet je er eigenlijk voor doen? En wat moet je in huis hebben om een succesvolle ondernemer te worden? Als ondernemer moet je over een aantal eigenschappen en vaardigheden beschikken om je doelen te halen. Hier volgen er een aantal die je bij veel succesvolle ondernemers tegen komt.

1) VERKOOPKRACHT
Als ondernemer verkoop je altijd iets, een product of dienst. Dat moet je wel over het voetlicht weten te brengen. Je weet om te gaan met bezwaren van klanten en ze te overtuigen om jouw product af te nemen.

2) GEDREVENHEID
Je moet als ondernemer een pitbull zijn en er elke dag volledig voor willen gaan.

3) NETWERKEN
Netwerken met goede sociale vaardigheden. Je weet hoe je met mensen moet omgaan en hoe en wanneer je de juiste mensen inzet voor jouw zaak.

4) INITIATIEF EN DURF
Je moet over een dosis lef beschikken om als ondernemer te beginnen. Je bent niet bang om eigen geld te investeren of financiële risico’s te nemen die bij het ondernemerschap horen.

5) VASTHOUDENDHEID
Je hebt een dikke huid en weet hoe je tegenslagen moet incasseren. Want helaas, die komen er hoe dan ook. Je gaat nooit bij de pakken neerzitten.

6) VERLIES PAKKEN
Soms mislukt iets faliekant, dat hoort erbij, maar een succesvol ondernemer weet wanneer hij een andere weg in moet slaan, en gaat niet door ten koste van alles.

7) KOSTENBEWUST
Een goede ondernemer let op de kleintjes, gaat zuinig om met de bedrijfskosten, weet wanneer en hoe hij moet investeren, of juist niet.

8) FINANCIËLE ONZEKERHEID
Je moet kunnen dealen met financiële onzekerheid. Je bent niet altijd verzekerd van een vast inkomen en met die stress moet je kunnen omgaan.


Kan je bij elke van deze punten een vinkje zetten? Dan heb je het zeker in je om een topondernemer te worden. Mis je er een paar? Niet getreurd, niet alles hoeft aangeboren te zijn en kan je nog ontwikkelen. Of je regelt iemand die dit voor je uit handen neemt.

“Ondernemen” is een werkwoord, en leer je niet zozeer uit een boek, maar in de praktijk.

Vaak hebben succesvolle ondernemers een technische achtergrond, zoals Steve Jobs en Mark Zuckerberg. Maar ook juristen, economen, communicatie-specialisten, psychologen en andere vakmensen kunnen ondernemer worden.

Wat betekent dit voor je studiekeuze?  Je kan eigenlijk met iedere studie ondernemer worden. Dus beslis eerst of je wel wìlt gaan studeren. Ben je bereid om veel tijd te investeren in je persoonlijke ontwikkeling door middel van een studie? Ben je gemotiveerd voor een wetenschappelijke studie met veel theorie en onderzoek, of doe je liever een opleiding op het HBO, waar je meer kennis en vaardigheden krijgt aangeleerd die je meteen kan toepassen?

Vervolgens dien je uit te zoeken in welk vakgebied je kennis wilt op doen. Kies die richting waar je de meeste interesse voor hebt. En heb je die gevonden, wees dan een ondernemende student! Probeer tijdens je studietijd al die vaardigheden te ontwikkelen die je later in je eigen bedrijf nodig hebt. Bijvoorbeeld door je actief op te stellen in je studie-, studenten- of sportvereniging.

Tot slot nog een vakantie tip: Doe eens wat zelfonderzoek. Praat tijdens de vakantie eens met familie of met bekenden die een eigen bedrijf hebben en vraag naar hun ervaringen. Welke eigenschappen vinden zij de belangrijkste die je in huis moet hebben? En herkennen ze die bij jou al?

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken