door Emilie Egberts

We kennen het allemaal wel: je bent te laat begonnen met studeren voor je tentamens en er moet nog heel veel gebeuren. De week ervoor begin je met doorleren in de avonden, de laatste nacht trek je door tot diep in de nacht of misschien zelfs wel de vroege ochtend uurtjes. Je lichaam wil eigenlijk iets anders, want je kan maar moeilijk wakker blijven boven je boeken en je schouders doen pijn van het lang achtereen in één houding zitten. Hoe je het dan toch volhoudt? Koffie, veel koffie, en af en toe een power nap. Effectief? Niet echt nee… Want je kan je maar een beperkt deel van je tijd achter de boeken concentreren en echt met aandacht de stof opnemen.

Tips om ontspannen en effectief te studeren:

  • Ten eerste is een oplossing natuurlijk om goed te plannen en op tijd te beginnen, zodat het niet aankomt op de laatste paar dagen! Maar dat is logisch en zo loopt het nu eenmaal niet altijd.
  • Een goede balans tussen studeren en ontspanning is daarnaast belangrijk. Als je van sporten houdt en je daar van opknapt wanneer je stress hebt, zorg dan dat je dit niet gaat cancellen omdat je in tijdnood bent. Dikke kans dat je als je een uur gaat hardlopen, de uren daarna effectiever kan studeren en meer in je opneemt!
  • Sowieso heeft iedereen maar een beperkte aandachtspanne, die van persoon tot persoon wel sterk kan verschillen. Accepteer je eigen aandachtspanne en houdt er rekening mee. Bijvoorbeeld door je zelf even een time-out te gunnen. Deze kan bestaan uit een bezoekje aan de stad, een kopje koffie of lunch met een vriend of vriendin of een half uurtje je favoriete programma op televisie kijken.
  • Steeds meer mensen, jong en oud, blijken baat te hebben bij ontspanningsoefeningen. Het vergroot je ontspanning, brengt je meer in het ‘hier en nu’ en bij wat je werkelijk voelt. Met aandacht luister je naar jezelf, naar je behoeften en gevoelens. Dit zorgt ervoor dat je met grotere aandacht en concentratie kan studeren en de leerstof gemakkelijker en effectiever tot je neemt. Ook kan een ontspanningsoefening voor het slapen gaan, helpen bij het gemakkelijker inslapen zodat je goed uitgerust aan de volgende studiedag of tentamen kan beginnen. Er zijn veel verschillende ontspanningsoefeningen: van oefeningen die puur op de ademhaling zijn gericht, via oefeningen die op de bewustwording van het lichaam focussen tot oefeningen die zich meer richten op je gedachten. Voorbeelden om te downloaden kan je vinden op: http://in-balans-met-onrust.blogspot.nl/
  • Tegenwoordig volgen veel mensen een Mindfulness training, een 8-weeks programma van Jon Kabat-Zinn dat oefent in aandacht en bewust aanwezig te zijn. Dit helpt mensen, jong en oud, bij het hanteren van spanning, het zich beter kunnen concentreren, het met aandacht dingen doen, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen etc. Je hebt standaard trainingen die het oorspronkelijke concept precies volgen, maar je hebt ook steeds meer trainingen die ontwikkeld zijn voor een specifieke doelgroep en/of gericht op een bepaald doel. Denk je dat het jou kan helpen bij het effectief studeren en/of het ontwikkelen bij meer zelfvertrouwen in het behalen van je examens? Google dan eens op ‘mindfulness’ bij jou in de buurt. Ook kan je eens een kijkje nemen op aandachtwerkt.nl.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken