door Harriet van den Heuvel

Nu sinds 18 juli ook bekend is wie er wel of niet is ingeloot, begint voor de aankomend eerstejaars studenten een belangrijke periode: de nieuwe studie, wellicht een nieuwe woonomgeving en nieuwe vrienden.

In de introductietijd -die in de tweede helft van augustus in de meeste studentensteden van start gaat- wordt o.a. kennis gemaakt met tal van verenigingen: studentenverenigingen, sportverenigingen, studieverenigingen (een vereniging van de opleiding waaraan je gaat studeren).

Als een scholier gaat studeren en op kamers gaat in een nieuwe stad, komen er in korte tijd veel nieuwe zaken op hem of haar af. In 2006 onderzocht de Universiteit Leiden de relatie tussen het verenigingslidmaatschap en studiesucces en bleek dat studenten die lid zijn van een studentenvereniging hun studie over het algemeen sneller en met meer succes doorlopen dan hun medestudenten. Dit is te verklaren omdat een lid sneller op kamers gaat en daardoor meer rust heeft en omdat leden vaker samen gaan studeren in de universiteitsbibliotheek.

Veel universiteiten stimuleren het lid worden van een vereniging. Behalve dat het gezellig is, zorgt lidmaatschap voor een sociaal vangnet tijdens de studie.

De hoeveelheid tijd die je in een vereniging stopt, heb je zelf in de hand. In het verenigingsleven is het allang niet meer geaccepteerd om geen studiepunten te halen. Als je geen studiepunten haalt, mag je bijvoorbeeld bij een studentenvereniging ook geen commissiewerk doen. Je studie gaat altijd voor!

Door de recente maatregelen omtrent het leenstelsel (m.i.v. september 2015) is overigens de verwachting dat de keuze om lid te worden van een vereniging onder druk komt te staan. Dat zou heel jammer zijn. De Landelijke Kamer van Verenigingen heeft onlangs een onderzoek gedaan naar het effect van het leenstelsel op o.a. studentenverenigingen en zal zich inzetten om de meerwaarde van verenigingen overal uit te dragen.

Een bijkomend voordeel van het lid worden van een vereniging is, dat je vaak sneller een kamer naar je zin vindt: je leert in korte tijd veel mensen kennen! Lees wat betreft kamers nog eens onze blog ‘Kamer gezocht‘.

Hopelijk is het je met deze info wat makkelijker gemaakt om een besluit over lidmaatschap te nemen!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken