door Karin Kohnstamm
In de periode tussen kerst en oud en nieuw heeft iedereen even tijd voor andere dingen dan de dagelijkse bezigheden zoals werk, school of studie. Tijd voor familie, vrienden maar ook voor reflectie of knopen doorhakken zoals het kiezen voor een studie (het kan niet vaak genoeg gezegd worden: 15 januari is de aanmelddeadline voor studies met een numerus fixus).
Een paar weken geleden las ik een artikel in de Volkskrant over ‘Grit’. Het Engelse woord ‘grit’ betekent letterlijk ‘zandkorrel’ maar ook ‘durf’, ‘vastberadenheid’. Grappige bijkomstigheid is dat als je deze twee betekenissen samenvoegt je een tandenknarsende durfal voor je ziet!
In dit artikel wordt verwezen naar Amerikaanse psychologe Angela Duckworth.
Volgens Duckworth is de voorspeller van succes niet een hoog IQ, sociale intelligentie, een mooi uiterlijk of gezondheid maar Grit.
Grit staat voor vastberadenheid, doorzettingsvermogen en passie voor langer termijn doelen.
Haar onderzoeksgebied besloeg uiteenlopende werkvelden van leraren op moeilijke scholen, leerlingen van lager en middelbaar onderwijs tot sales managers en militairen. Haar conclusie was dat uithoudingsvermogen, hard werken om je toekomst(droom) te verwezenlijken, kortom vastberadenheid, voor velen de sleutel is voor succes.
Het mooie van haar verhaal is dat Grit aan te leren valt. Je kan je zelf ontwikkelen als je maar gemotiveerd bent of wordt.
Moeite met wiskunde bijvoorbeeld kan door tijd en doorzettingsvermogen overwonnen worden. En zo is het niet alleen met wiskunde maar met zoveel dingen waar je goed in wil worden: uren maken.
Maar hoe wordt men nu zo gemotiveerd om zo ‘gritty’ te worden, tenslotte gaat het niet altijd om talent?
Hier is een ‘groei mindset’ voor nodig volgens de Amerikaanse psychologe Carol S. Dweck.
Bij de ‘groei mindset’ ga je ervan uit dat vaardigheden te ontwikkelen zijn en je niet bang moet zijn om fouten te maken. Door veel te oefenen en te leren van je fouten word je ergens steeds beter in.
Dit is het verschil tussen ‘nurture’ (het geloven in groei en ontwikkeling) en ‘nature’ (geloven in erfelijkheid, zeg maar de wiskundeknobbel).
Als je deze overwegingen nu op je studie(keuze) betrekt is het vooral belangrijk dat je ontdekt waar je interesses echt liggen (om dat woord passie maar even te vermijden) om vervolgens daarna met een lang uithoudingsvermogen en met volle overgave aan je hoger doel te werken. Een inspirerende studeer- of werkomgeving werkt natuurlijk ook mee aan succes!
Misschien is het leuk om even de TED talk van Angela Duckworth: Grit: the power of passion and perseverance te kijken!