Update van blog uit mei 2013
Je gaat een studie kiezen, maar hoe werkt zo’n keuzeproces?
Als coaches zien wij vele soorten kiezers: impulsieve, uitstellende, emotionele, rationele, meegaande of eigenzinnige kiezers. Voor al die kiezers is het goed om te weten hoe je zo’n proces doorloopt.
Globaal neem je 5 stappen om goed doordacht te kiezen.
- Om te beginnen het bewustwordingsproces: het is belangrijk dat je beseft dat je gaat kiezen en dat je bewust een aantal stappen gaat nemen. Dit kan best wat spanningen met zich meebrengen: “past studeren wel bij mij? Wil ik echt op kamers?”. Stel je open voor dat soort spanning, dan komen de antwoorden gemakkelijker!
- Daarnaast is het belangrijk dat je accepteert dat kiezen onzekerheid met zich meebrengt: “als ik studie A kies, moet ik studie B laten vallen” of “zie ik misschien niet een nóg leukere opleiding over het hoofd…?” Als je die onzekerheid accepteert, lukt het je om de mogelijkheden onbevangen te bekijken en weet: de perfecte studie bestaat niet, er zal altijd wel een onderdeel zijn dat je minder leuk vindt.
- Klaar voor stap 3: je gaat vrijblijvend opleidingen verkennen, dus zonder direct “ja, maar” te denken. Verplaats je in de nieuwe situatie: stel ik kies die studie: wat betekent dat dan allemaal? Misschien vind je niet direct een leuke opleiding, maar ontdek je wel interessante aandachtsgebieden waarin je wilt verder zoeken.
- Vervolgens ga je een aantal keuze-alternatieven met elkaar vergelijken en stel je de voor jou belangrijke criteria op. Het wordt tenslotte jouw studie die bij jou moet passen! Praat er ook eens met een vriend of familielid over. In deze fase is het belangrijk dat je uit kunt leggen waarom je een bepaalde studie leuk vindt en – nog belangrijker – waarom deze studie bij jou past!
- Tijdens de vergelijkingsfase ben je steeds meer overtuigd geraakt van wat je wel en niet wilt. Onbewust weet je steeds beter welke keuze het moet worden. Nu nog hardop zeggen en kijken hoe dat voelt. Je gaat beslissen! Je hebt veel uitgezocht en zal merken dat een bepaalde keuze jou energie geeft en je tot verdere acties beweegt. Hierdoor raak je nog verder in je keuze bevestigd.
Kortom: word je bewust van het proces waarin je zit, accepteer enige spanning en onzekerheid, verken je mogelijkheden vrijblijvend en stel persoonlijke criteria op. Met deze informatie vergelijk je keuze-alternatieven. Op weg naar de beslissing!