ERVARINGEN

Geneeskunde, Universiteit Utrecht

Anouk

Studiekeuzetraject: voorjaar 2009. Ik was niet zeker over de keuze voor geneeskunde en wat als ik uitgeloot zou worden?

Resultaat: Geneeskunde in Utrecht, naplaatsing in september, terwijl ik eigenlijk op het punt stond om een reis naar Australië te maken en me dan via decentrale selectie voor het jaar daarop aan te melden.

Hoe ging het in mei 2011? De studie Geneeskunde gaat heel goed, heb dit jaar bijna alles gehaald. Ik vind het ook nog steeds leuk, alhoewel ik soms wel twijfel of het écht wat voor mij is. Volgend jaar moet ik in november al co-schappen lopen. Ik sprak laatst een meisje dat ook niet helemaal zeker was, maar toen ze co-schappen ging lopen vond ze het helemaal geweldig. Hopelijk is dat bij mij ook zo. Ik volg nu een keuzevak ‘verslaving en verslavingszorg’, heel interessant. Ik heb nog nooit eerder zo sterk het gevoel gehad dat ik iets super leuk vind! Sinds dit jaar ben ik ook lid van Veritas geworden. Dat heeft me wel echt goed gedaan. Heb meer m’n plekje hier in Utrecht gevonden. Ook woon ik nog steeds in een super leuk huis met 5 meisjes. Ik ben van plan om na het derde jaar (wanneer ik mijn bachelor heb) naar Zuid-Amerika te gaan. Australië is van de baan maar mijn reislust niet!

Hoe ging het in oktober 2012? Inmiddels in mijn 4de jaar. Heb bijna mijn bachelor geneeskunde. Nog twee vakken en als ik die binnen heb half november ga ik een half jaar naar Zuid-Amerika! Eerst een spaans cursus in Buenos Aires en via Bolivia naar Peru reizen. Super spannend!

Afgelopen jaar heb ik twee co-schappen gelopen. Eerst chirurgie en in de zomer interne. Helaas vond ik ze allebei niet echt leuk. Het was niet zozeer dat ik het niet interessant vond, maar ik werd er heel onzeker van en heb erg op mijn tenen moeten lopen. Ik weet niet of een baan als specialist in het ziekenhuis iets voor mij is. Dit zou jammer zijn, want dan valt er al best veel af. Waar ik wel achter ben gekomen is dat ik patiëntcontact heel erg leuk vind. Vooral met de co-schap interne, die ik als laatste heb gelopen, heb ik gemerkt dat ik hier veel voldoening en energie uit haal. Dus ik ga sowieso geneeskunde afmaken. Ik heb nu een baantje als doktersassistente bij een huisartsenpraktijk, hierdoor lijkt mij huisarts erg leuk. Ook heb ik een baantje in het Antonius ziekenhuis op de onderzoeksafdeling. Niet echt waar mijn interesses liggen, maar misschien komt dat nog.

Als ik terug ben uit Zuid-Amerika dan volgen nog veel andere co-schappen en ik ga ook uitzoeken hoe de nieuwe opleiding tot ziekenhuis arts eruit ziet. Kortom ik ben nog lang niet uitgestudeerd gelukkig!

Hoe ging het in januari 2014: Na mijn reis naar Zuid-Amerika was het eind augustus wel even wennen om weer te beginnen met geneeskunde. Van ultieme vrijheid, waar niks hoefde en alles kon, naar elke dag weer verplicht les en discipline opbrengen. Waar ik anderzijds ook wel weer aan toe was. Zes maanden niet je hersenen gebruiken, behalve voor het Spaans leren, had ik onderhand wel genoeg van.

Ik ben nu halverwege het vierde jaar en heb de co-schappen neurologie en psychiatrie gehad. Neurologie was vooral erg wennen. Ik merkte dat ik langer dan 6 maanden me niet met geneeskunde had bezig gehouden; veel basiskennis was ik vergeten! Psychiatrie vond ik echt heel erg leuk. Eindelijk een specialisme wat ik in de praktijk heb beoefend en echt heel erg leuk vind. Of ik psychiater word, weet ik nog niet. Maar dit staat naast huisartsengeneeskunde op dit moment op nummer één.

Op dit moment ben ik bezig met het onderwijs oogheelkunde voorafgaand aan het co-schap. Dit co-schap zal ik niet in Nederland doen, ik vlieg namelijk 22 februari naar Vietnam! In Ho Chi Minh zal ik samen met een studiegenootje 3 weken het oogheelkunde co-schap doen om vervolgens vier weken door Vietnam te reizen. Wat heb ik toch een zwaar leven hè… Ik heb er heel erg veel zin in. Ben heel benieuwd hoe het co-schap zal zijn en welke verschillen er zijn ten opzichte van Nederland.

Ik ben duidelijk verkocht aan de wereld en het reizen. Ik zit er over na te denken om volgend jaar in Afrika of Midden-Amerika het keuze co-schap tropengeneeskunde te gaan doen. Dit lijkt me namelijk ook echt een fantastisch specialisme. Wellicht ook een specialisme wat later ook mijn baan wordt? We zullen het zien. Ik heb nog 2,5 jaar, dus nog tijd zat om te beslissen wat ik nou écht binnen geneeskunde wil.

Eind 2016 afgestudeerd.

MEER ERVARINGEN

Biologie/Life
Science & Technology - RU Groningen 2010

Huib de Jong

Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV), Hogeschool
Utrecht

David van den Hil