ERVARINGEN

Pedagogiek, Hogeschool Zeeland en Hogeschool Arnhem Nijmegen

Robin Free

Studiekeuzetraject: Na de middelbare school wist ik eigenlijk niet wat ik wilde studeren. Ik wist wel dat bèta vakken me helemaal niet liggen en dat ik geïnteresseerd was in taal, kinderen en dieren. Ik besloot om een tussenjaar te nemen waarin ik vrijwilligerswerk heb gedaan in een dierenopvang in Indonesië, skilerares werd en het StudiekeuzeOpMaat traject heb gevolgd om uit te zoeken wat ik nou eigenlijk wilde studeren.

Resultaat: In september 2018 gestart met Pedagogiek aan de Hogeschool Zeeland

Mijn studie gaat over: Mijn studie gaat over de opvoeding van kinderen en de verschillende thema’s, discussies en theorieën die daarbij komen kijken. Je krijgt theoretische kennis over gespreksvoering, het werken in systemen zoals gezinnen en school, je krijgt ook de nodige kennis over hoe het eraan toegaat in het rechtssysteem, ook heb ik ethiek gehad. In het algemeen heb ik geleerd wat er van een toekomstige pedagoog verwacht wordt. Verder vind ik het leuk dat ik de kennis die ik op de opleiding leer ook erg goed terug te zien is in de praktijk. Dat heb ik gemerkt tijdens de stages.

Mijn leukste vak: Mijn leukste vak was pedagogiek omdat ik daar over de verschillende theorieën en methoden heb geleerd die komen kijken bij de opvoeding. Ik vond het interessant om na te denken hoe mensen tegen deze theorieën en methoden aankijken en wat het effect daarvan is op de opvoeding.

Hoe gaat het na het eerste jaar: Het gaat goed. Ik heb mijn propedeuse behaald en ik vind de studie nog steeds interessant. Wel heb ik besloten om mijn studie te vervolgen in Nijmegen omdat ik meer het studentenleven op wil zoeken en dat in Middelburg/Vlissingen mis. Alhoewel het fijn was om voor het eerste jaar in een rustige stad te zijn, merk ik dat ik nu toe ben aan een volgende stap. Ik heb me ingeschreven aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en kan in het tweede jaar instromen.

Hoe gaat het in 2022: Ik heb vorig jaar een intensief stage jaar gehad, waar ik veel heb geleerd. Ik heb stage gelopen op een middelbare school in Arnhem en ben daar aan de slag gegaan in het ondersteuningsteam waar voornamelijk orthopedagogen werkzaam zijn. Ik mocht leerlingen van alle niveaus (mavo, havo, vwo) en leeftijden begeleiden. Dit vond ik heel leuk. Ook heb ik samengewerkt met ouders en professionals zoals psychologen etc. Ook dit vond ik erg leuk.

Ik ben vorige week begonnen met afstuderen. Ik ga bij Boksend opvoeden afstuderen. Dit is een organisatie die zich richt op eerste en tweedejaars leerlingen in het speciaal onderwijs. Zij leren in de cursus hoe ze een veerkrachtige identiteit kunnen ontwikkelen. Ik zal met mijn afstudeermaatje de onderbouwing voor deze methode schrijven met het streven om een kwalificatie te krijgen en uit te breiden binnen Nederland.

MEER ERVARINGEN

CULTURELE EN MAATSCHAPPELIJKE VORMING (CMV), Hogeschool Utrecht

David van den Hill

International Bachelor of Communication and Media (IBCoM), Erasmus Universiteit Rotterdam

Zazala Quist

OFFICIERSOPLEIDING, KMA BREDA

Emma