Een hoogleraar ontwikkelingspsychologie van Universiteit Leiden noemde de studiekeuze ooit een “blind date”. Klinkt romantisch en spannend, maar ook ongemakkelijk en een grote sprong in het diepe. Want waar een blind date met een potentiële geliefde kan eindigen na éen avondje, is een date met een studie eigenlijk meteen een soort samenwonen.
Het hoge noorden
Mijn beste vriend ging ooit Bedrijfskunde studeren omdat zijn vriend dat ook deed en hij geen beter plan had. Ze hadden gehoord dat Groningen leuk was. Samen meldden ze zich aan. Met de trein gingen ze richting hun introductieweek. Na een uur reizen werden ze ongeduldig, het duurde wel lang. Op het kaartje in de trein zagen ze tot hun schrik dat ze pas halverwege waren. Wat was Groningen ver! Dat hadden ze niet voorzien. In hun studie hadden ze zich al net zo grondig verdiept.
Verstandshuwelijk
Mijn vriend had een ware blind date met zijn studie. Echte liefde met de studie is het nooit geworden, meer een verstandshuwelijk. De stad was liefde op het eerste gezicht.
Er is natuurlijk best een kansje dat een deel van een blind gekozen studie goed uitpakt en je kunt er altijd het beste maken. Ideaal is deze manier van kiezen uiteraard niet, maar hoe voorkom je dit?
Het belangrijkste is uit te zoeken hoe de match zou kunnen zijn. Alle partijen leren kennen: jezelf, de studie en de ontmoetingsplek met al zijn omstandigheden.
Inzicht in jezelf
Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je kunt inschatten of het zal klikken tussen jou en de studie. Inzicht in jouw interesses, jouw talenten en de manier waarop je graag werkt en doet, jouw persoonlijke stijl, geven veel informatie hierover.
Kennis over de studie
Als je begrijpt wat de studie inhoudt en hoe deze inhoud is opgebouwd kun je dit vergelijken met je interesses en vaardigheden. Ook de manier waarop er les wordt gegeven en getoetst passen idealiter bij jouw vaardigheden en jouw persoonlijke stijl. Dus zowel de inhoud als de vorm van een studie kunnen al dan niet aansluiten.
Voelen van de omstandigheden
De stad, het gebouw, de medestudenten, sfeer en docenten zijn allemaal van belang bij de klik van een studie. Alles kan perfect matchen op papier, maar pas als je er rondloopt en ervaart hoe de omstandigheden van de studie zijn kun je voelen of dit echt de studie is die bij je past. Elke opleiding biedt vele mogelijkheden om dit te ervaren.
Wanneer alle bovengenoemde aspecten goed in beeld zijn en het voelt als een match dan zou dat wel eens het begin kunnen zijn van een lange, gelukkige relatie, waar je je hele leven plezier van hebt.
Wanneer je hulp kunt gebruiken bij het onderzoeken van jouw match, neem gerust contact op met een van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.