Omgaan met keuzestress

Jonas is een slimme peuter van 2,5 die z’n ouders vaak tot wanhoop drijft door vrijwel niets te willen eten. Onlangs keek ik mee hoe het kleine mannetje z’n avondmaaltijd verliep. Er werd een bakje met pasta voor z’n neusje gezet, een bakje met stukjes komkommer en een bakje met roerei. Na 1 hapje macaroni was hij klaar met eten. Nee, Jonas had geen zin in komkommer en ook niet in roerei vandaag. Dan nog maar een boterhammetje met pindakaas proberen? Nee, ook dat ging er niet in. Z’n moeder, ten einde raad, besloot toen nog maar een boterham met appelstroop te maken. Jonas nam één stukje brood en schoof daarna het bord van tafel. Nou, dan nog maar een beetje vla. Helaas, ook dat werd ‘m niet. Dan maar zonder eten naar bed……

Een typisch voorbeeld van keuzestress op jonge leeftijd.

Zo kan het scholieren ook vergaan met het maken van een studiekeuze.

Ze gaan vaak ter oriëntatie naar één, of meerdere Open Dagen en wonen daar presentaties bij van een aantal willekeurig gekozen studies. Dat gaat dan zo:

De presentatie van studie A, die op papier zo leuk klonk, is saai en je hoort daar niet wat je hoopt te horen, dus de studie valt af. Dan maar naar de presentatie van studie B. Die presentatie is super leuk, maar het toekomstperspectief dat geschetst wordt is wat vaag. Dus die valt ook af. Vervolgens ga je naar de presentatie van studie C, maar zitten allemaal “nerds” dus dat gaat ‘m ook niet worden. Om wanhopig van te worden…….er is zo veel te kiezen, maar welke studie past nou echt bij jou?

Voor de kleine Jonas is de oplossing waarschijnlijk heel simpel: zet hem gewoon één bordje voor met wat pasta, ei en komkommer, dan zal hij daar vast wel wat van eten.

Maar voor een studiekiezer passen alle interessante en leuke studies niet op één bordje.

Als je nog geen idee hebt welke vervolgstudie je wil gaan doen, vraag je dan eerst goed af  “Wat je kan” , “Wie je bent” en welke algemene interesses je hebt. Op basis daarvan kan je een lijstje maken van studies die hierop aansluiten. En daarna is het eigenlijk pas zinvol om gericht een aantal Open Dagen te bezoeken.

Als je hier zelf niet uitkomt, dan begeleiden de coaches van StudiekeuzeOpMaat je graag op een gestructureerde manier, stap voor stap, zodat je met vertrouwen je eigen studiekeuze kan maken.

Kiezen hoeft niet moeilijk te zijn, als je het maar planmatig aanpakt en luistert naar je hoofd en naar je hart.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken