Door Adine de Planque

StudiekeuzeOpMaat biedt trajecten aan via Skype, dit zijn de zogenaamde “expat trajecten” waar ik al een aantal keren over geschreven heb.

De doelgroep voor deze trajecten is scholieren die met hun ouders in het buitenland wonen en die in Nederland willen gaan studeren. In de meeste gevallen hebben deze jongeren (een) Nederlandse ouder(s). Vaak kijken deze jongeren ook naar studies in Engeland of in de Verenigde Staten, maar Nederland is nog steeds een heel fijn land om te studeren; het onderwijs is kwalitatief goed, ook heel betaalbaar, studenten kunnen geld lenen van de overheid en het is hier heel gezellig! Het komt dan ook steeds vaker voor dat klanten buitenlanders zijn die in Nederland willen gaan studeren. Er zijn zo langzamerhand immers heel veel Engelstalige studies. Tenslotte maakt ook een aantal jongeren die voor een tussenjaar in het buitenland verblijven gebruik van onze Skypediensten.

Omdat het toelatingsklimaat grimmiger wordt (Nederland wil af van de zesjes cultuur) en het belangrijk is je zorgvuldig voor te bereiden op een eventuele selectie, krijgen we steeds meer vragen om al veel eerder uitgebreid aan de slag te gaan met een categorie jongeren die we eerder nog niet heel veel zagen: de profielkiezers.

Bij een buitenlands diploma zoals het IB (international Baccalaureate), GCSE, A-levels, Advanced Placement of het Franse Baccalauréat is er geen mogelijkheid een profielkeuze te maken zoals wij die in Nederland kennen. Dat zorgt voor deficiënties die soms voorkomen kunnen worden.

Maar niet alleen de eisen op het gebied van gevolgde schoolvakken bekijken we. We zien nu al dat veel Engelstalige studies in Nederland een minimum eindexamen score vragen. Het is belangrijk in een vroeg stadium te weten voor welke studies dit geldt, zodat naar dat eindresultaat toegewerkt kan worden en een pakket gekozen kan worden dat zowel toegang biedt tot jouw favoriete studie als de mogelijkheid geeft om goed te scoren.

Met veel plezier heb ik het afgelopen jaar met 15- en 16-jarigen gepraat over hun toekomst. Zij staan nog heel dichtbij zichzelf en doordat er nog niet veel druk op ze staat kunnen zij vrij op onderzoek uit naar datgene wat hun hart sneller doet kloppen. De resultaten waren echt heel bijzonder.

In een later stadium, vlak voor hun examen bijvoorbeeld, kunnen ze het traject afmaken. Een deel van het uitzoekwerk is dan al gedaan, dat scheelt tijd. Bovendien is er veel beweging bij universiteiten en hogescholen en kan het zijn dat de situatie alweer wat veranderd is sinds we samen keken naar de eisen voor de studies die ze in hun top drie lijstje hebben.

Je bent dus van harte welkom bij ons op je 15e en je hoeft niet in het buitenland te wonen, dat kan ook gewoon aan tafel bij een van onze coaches.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken