door Harriet van den Heuvel

Afgelopen zaterdag, 15 april, ontvingen studenten die deel genomen hebben aan een selectieprocedure bij een fixusopleiding hun rangnummer. Op basis van dit rangnummer wordt bepaald of je wel of niet een plaats krijgt aangeboden bij de opleiding.

Geen plaats aangeboden; wat nu?

Als je nog geen plan B hebt gemaakt, is het belangrijk de komende tijd intensief op zoek te gaan naar een andere opleiding die bij je past. Belangrijk is dan, om eerst weer even goed naar jezelf te kijken: je kwaliteiten, je interesses, je ambities etc.

De meeste open dagen bij Hogescholen en Universiteiten zijn inmiddels achter de rug; probeer of je nog kunt gaan proefstuderen om een duidelijk beeld van een opleiding te krijgen. Als dat ook niet meer lukt, zoek dan contact met een studieadviseur van de betreffende opleiding. Of vraag vrienden, familie, buren: zij kennen misschien iemand die jou meer kan vertellen over die ene opleiding. Zorg dat je goed bent geïnformeerd voordat je je inschrijft!

Schrijf je in vóór 1 mei!

Hoe zit dat ook al weer…. Als je aanmelding uiterlijk 1 mei binnen is, dan heb je het recht om je studiekeuze te veranderen. Je mag je tot 1 september nog voor een andere studie inschrijven. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan, dan kan een onderwijsinstelling besluiten om je niet toe te laten. Je mag je voor maximaal 4 studies -met vrije instroom- aanmelden in Studielink.

Haastige spoed is….

Behalve die studenten zonder plan B, zijn er ook nog veel andere scholieren en studenten druk bezig met hun studiekeuze. Terwijl er ook examens voor de deur staan.

Kies in ieder geval nooit onder druk zomaar een opleiding.

Kom je er niet uit? De coaches van StudiekeuzeOpMaat  kunnen jou helpen om een paar grote belangrijke stappen in korte tijd te zetten.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken