Nu 1 Mei nadert, staan veel jongeren op het punt van knopen doorhakken: een studie kiezen na de middelbare school of bijvoorbeeld na een tussenjaar of bij heroriëntatie (omdat een eerdere keuze niet de juiste bleek).
In onze vorige blog noemde mijn collega Adine een aantal belangrijke aandachtspunten rondom de regels met betrekking tot het inschrijven voor een studie.
Daarover alles duidelijk dus… maar wat nu als je blijft twijfelen tussen 2 of meer studies? Ook al mag je (tot 1 mei) voor meerdere studies inschrijven, die knoop moet een keer doorgehakt worden.
Hoe doe je dat?
Klopt jouw beeldvorming over wat de studie precies inhoudt?
Het is belangrijk dat je de studies goed op inhoud hebt bestudeerd: welke vakken, keuzevakken, minors, masters etc. zijn er en snap je waar het over gaat, wat je moet leren. En heb je een beeld bij de mogelijkheden op de arbeidsmarkt?
Al deze theoretische informatie kun je toetsen in de praktijk: meelopen met een student/of praten met mensen die in het vakgebied werken.
En dan de belangrijkste vraag: wat vind je hier van? Voel je de motivatie om hier de komende jaren mee bezig te zijn?
Is duidelijk hoe de studie is georganiseerd?
Bij deze vraag is het belangrijk om naar je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ te kijken. Hoe leer je graag: door veel aanwezig te kunnen zijn bij colleges/ werkgroepen/ practica etc. (dus veel contacturen) of juist door ook een groot deel zelfstandig te kunnen studeren? En hoe wordt er getoetst en hoe vaak? En wat voor begeleiding is er. Zoek dit goed uit, het kan per studie verschillend zijn en bedenk: wat past bij jóu?
Welke stad?
Naast het beantwoorden van bovenstaande vragen, is het ook raadzaam goed te kijken naar de plek wáár je gaat studeren. Uiteindelijk is ‘je verbonden voelen’ een belangrijke pijler voor motivatie.
Welke andere afwegingen laat jij persoonlijk nog meetellen?
Tot slot: misschien zijn er ook persoonlijke dingen die je laat meewegen in je uiteindelijke keuze en heb je die eerst niet zo duidelijk voor jezelf benoemd. Denk daar ook aan.
Door bovenstaande vragen te beantwoorden wordt het makkelijker om de knoop door te hakken. Wat helpt, is om voor jezelf te bepalen hoe zwaar je iets laat meewegen in je uiteindelijke keuze: wat is voor jóu belangrijk! Zo wordt het jouw eigen keuze.
Onderzoek mogelijke twijfels goed en als je daar niet uitkomt: de coaches van StudiekeuzeOpMaat helpen je graag!